Zes maanden cel met uitstel boven hoofd van Wellenaar die das mishandeld zou hebben, verdediging ontkent alles

De 77-jarige man uit Wellen die ervan beschuldigd wordt een das te hebben neergeknuppeld in een maïsveld in Alken, riskeert zes maanden cel met uitstel. Maar de verdediging ging vandaag resoluut voor de vrijspaak in de rechtbank van Hasselt. "De Wellenaar heeft de das niet geslagen en de lynchpartij tegen de man op (sociale) media is immoreel" klinkt het. 

Op woensdag 7 april zagen wandelaars een persoon met een stok op een das slaan in een maïsveld ter hoogte van de Bulsstraat in Alken. De getuigen deelden eerst een foto daarvan op sociale media en daarna deden ze aangifte. De politie stelde ter plekke vast dat de das nog leefde en liet het dier door de Animal Rescue Service overbrengen naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

Bij een eerste onderzoek werden duidelijke kwetsuren op de rug van de das vastgesteld. Het dier had ook schaafwonden aan de muil. De das stierf twee dagen later. Een autopsie maakte duidelijk dat op de rug van de das een groot oedeem zat, dat enkel kon veroorzaakt zijn door een klap van bovenaf. 

(lees verder onder de foto)

Emotioneel pleidooi

Vogelbescherming Vlaanderen, Natuurpunt Limburg, de vzw Wellense Natuurvereniging ’t Bokje en Natuurhulpcentrum vzw, de vier burgerlijke partijen in de zaak tegen de Wellenaar, eisen elk een schadevergoeding van minsten 1.000 euro. Jan Rodts, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen, vindt dat de advocaat van de verdachte het deze voormiddag erg emotioneel heeft gespeeld. “Het was heel opvallend dat alle expertise, verslagen van de autopsie en het onderzoek van de dierenarts in twijfel werden getrokken”, zegt hij. “Ook aan de getuigenis van de wandelaars die de man op heterdaad hebben betrapt werd geen geloof gehecht. Wij vragen een veroordeling met of zonder uitstel. De fauna, in dit geval een das, moet nu eenmaal verdedigd worden. Het gaat bovendien om een beschermde diersoort.”

Het parket acht de man schuldig aan het mishandelen van de das en vordert zes maanden cel met uitstel en 800 euro boete.

Er is geen foto waarop te zien is dat onze cliënt de das een slag geeft, waarom heeft de fotograaf daarvan geen foto’s gemaakt?

Piet Schiepers, advocaat beklaagde

De verdediging pleitte dat de man uit Wellen volkomen onschuldig is. “Er is geen foto waarop te zien is dat onze cliënt een slag toebedeelt aan de das”, stelt advocaat Piet Schiepers. “Waarom heeft de fotograaf geen foto’s genomen van zo'n actie? Verder wijst de autopsie uit dat de das over de hele lengte van de rug letsels had. Dit kan onmogelijk veroorzaakt zijn door een of enkele stokslagen maar is waarschijnlijk het gevolg van een aanrijding door een voertuig. Het is niet omdat mijn cliënt jager is dat hij ook een dierenbeul is. Zonder enig onderzoek is hij op de dag van de feiten door diverse publieke figuren veroordeeld. Hij is zelf een groot slachtoffer in deze hetze", besluit Schiepers. 

Het vonnis in de zaak volgt op 2 november.

Meest gelezen