Foto Leefmilieu Brussel

Deel van de Zenne komt na meer dan 150 jaar weer boven water in Brussel

Anderhalve eeuw na de eerste overwelving heeft een deel van de rivier de Zenne opnieuw het licht gezien in Brussel. Door de Zenne opnieuw open te leggen, moet de waterkwaliteit en de biodiversiteit verbeteren én het heeft ook economische voordelen.

Volgens info van Leefmilieu Brussel werd de rivier in 1867 voor het eerst omgeleid en overwelfd om epidemieën en overstromingen bij hoge waterstanden te voorkomen. Op een terrein in Haren kwam een deel van de Zenne na meer dan 150 jaar voor het eerst terug boven water.

Versterking ecologische corridors

Door de Zenne opnieuw open te leggen, moet de waterkwaliteit beteren en de biodiversiteit vergroten. Dankzij de aanleg van nieuwe oevers kan de plaatselijke fauna zich bovendien verder uitbreiden.

"Dat blauwe en groene netwerk in een sterk geïndustrialiseerd gebied zorgt voor een versterking van de ecologische corridors. De terugkeer van de biodiversiteit draagt bij tot de verwezenlijking van de Europese doelstellingen", aldus Benjamin Thiébaux, van de dienst Hydrografisch netwerk van Leefmilieu Brussel.

Economische voordelen

De heropenlegging levert ook economische voordelen op. Dankzij een samenwerking tussen Leefmilieu Brussel en de Haven van Brussel neemt Comet, een bedrijf actief in de circulaire economie, op datzelfde terrein ook nieuwe kademuren in gebruik. 

De terugkeer van de biodiversiteit draagt bij tot de verwezenlijking van de Europese doelstellingen
Benjamin Thiébaux

Langs het kanaal van Willebroek werd 225 meter aan nieuwe kademuren aangelegd. Comet zal die gebruiken om minimum 80.000 ton per jaar via de waterweg te vervoeren, wat neerkomt op 7.500 vrachtwagens op de wegen. Bijgevolg zal er 1.200 ton CO2 minder vrijkomen.

"Deze ontwikkeling, die tot stand kwam na voorafgaand overleg met de onderneming die het terrein zal bezetten, toont aan dat steeds meer actoren vandaag willen meewerken aan een economische ontwikkeling die zich bewust is van de klimaatuitdagingen en de noodzaak om de natuur te versterken", zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

Meest gelezen