Foto persruimte Stad Gent

Gedicht "Leefkracht" van Lindah Nyirenda siert affiches in Gentse binnenstad: "Om de ruim 9.400 leerkrachten te bedanken"

Naar aanleiding van de 'Dag van de leerkracht' wil Gent haar ruim 9.400 leerkrachten in de bloemetjes zetten. De stad werkte daarvoor samen met spoken word artist Lindah Leah Nyirenda. Zij maakte het gedicht "Leefkracht" dat nu in alle scholen en op affiches in de aanplakborden doorheen de Gentse binnenstad hangt. 

Gent telt ruim 9.400 leraren. "Die geven elke schooldag het beste van zichzelf voor 56.000 schoolgaande kinderen en jongeren", legt onderwijsschepen Elke Decruynaere uit. "Om hen te bedanken voor hun harde werk en inzet, hebben we de hulp ingeroepen van auteur, dichter en spoken word artist Lindah Leah Nyirenda. Ze maakte in haar kenmerkende stijl het gedicht 'Leefkracht'."

Beluister hier het gesprek met Linda Leah Nyirenda in Start Je Dag 

Inspiratie voor het gedicht haalde ik bij m'n eigen leerkrachten die me gevormd hebben tot de persoon die ik nu ben

Lyndah Leah Nyirenda, spoken word artist, actrice, leerkracht

Inspiratie voor het gedicht "Leefkracht" haalde Lindah bij de leerkrachten die haar persoonlijk zijn bijgebleven: "Zij hebben me gevormd tot de persoon die ik nu ben, ze hebben me gepusht om kritisch na te denken en om m'n talenten te ontplooien," zegt ze. Leerkrachten zijn volgens Lindah meer dan mensen die je voorbereiden op examens. "Voor mij is een goeie leerkracht iemand die je voorbereidt om een goed mens te zijn, zodat je een fijn leven kan leiden. En ook dat je het leven van anderen fijner kan maken. Vandaar ook de titel Leefkracht, en niet Leerkracht", legt Lindah uit. 

Een goeie leerkracht probeert je voor te bereiden om een goed mens te zijn die een fijn leven kan leiden

Lyndah Leah Nyirenda, spoken word artist, actrice, leerkracht

LUCA School of Arts

Lindah Nyirenda is ook zelf leerkracht en haalde ook inspiratie bij haar collega's. Zo deed ze een interim in basisschool Het Kompas in de Gentse Rabotwijk. "Ik zou het gedicht graag opdragen aan de directrice daar die enorm veel voor de kinderen doet, en ook voor de wijk." Binnenkort gaat Lindah ook aan de slag als gastdocent aan de LUCA School of Arts in Gent. Intussen speelt ze als actrice ook de hoofdrol in de productie Killjoy Quiz in het NTGent.    

Affiches met het gedicht "Leefkracht" hangen in alle Gentse scholen en op aanplakborden in de stad. Gentenaars kunnen ook zelf een affiche aan hun raam hangen om de leraren te bedanken. De affiche downloaden kan via de website van de Stad Gent of je kan ook een exemplaar ophalen in een van de wijkbibliotheken. Op sociale media wordt een filmpje verspreid van Lindah die haar gedicht voordraagt.

Lees hieronder het volledige gedicht "Leefkracht"

stad Gent

Meest gelezen