Belga Image

Geel zoekt vrijwilligers om fietslessen te geven aan volwassenen

In Geel is er jaarlijks een grote groep mensen die wil leren fietsen. Sommigen hebben het nooit geleerd of zijn het verleerd en willen het nu wel leren.  Daarom is de stad op zoek naar vrijwilligers om fietslessen te geven aan volwassenen.

"We zijn er de eerste keer ook van geschrokken om te zien hoeveel mensen er eigenlijk niet kunnen fietsen", zegt Kristof Daems, hij zet zich al vier jaar in als vrijwilliger om volwassenen te leren fietsen in Geel. "Sommigen hebben het ooit wel geleerd maar zijn het verleerd, anderen kregen nooit de kans om het te leren of hadden het niet nodig. De meeste kandidaten zijn vrouwen. Velen kregen in hun thuisland niet de kans om het leren", aldus Daems.

Vele vrouwen krijgen niet de kans om te leren fietsen in hun thuisland

Vrijwilliger Kristof Daems

Is het als volwassene moeilijker om te leren fietsen? "Als kind heb je minder angst en denk je minder na over de risico's maar uiteindelijk hebben we nog nooit iemand gehad die het dan toch niet kon. De ene heeft alleen wat meer tijd nodig dan de andere", zegt Daems.

De eerste lessen zijn op een afgesloten stuk zodat mensen kunnen focussen op evenwicht. Later gaan de kandidaten de weg op zodat ze zich leren bewegen tussen het verkeer.

"Je krijgt er als vrijwilliger veel voor terug, als je zit hoe gedreven en dankbaar de kandidaten zijn", besluit Daems. De stad Geel is nog op zoek naar vrijwilligers. Je aanmelden om fietslessen te geven, doe je hier.

Meest gelezen