Werkzoekenden volgen horecaworkshop in Genk: "Aantonen dat horeca een prachtige stiel is"

In Krok en het Carbon Hotel in Genk kunnen werkzoekenden vandaag (letterlijk) proeven van een job in de horeca. De VDAB organiseert samen met Stad Genk, Horeca Forma, Horeca Vlaanderen en verschillende werknemers een workshopnamiddag waarin verschillende aspecten van het vak aan bod komen. “De perceptie van werken in een keuken of een zaal is niet altijd correct. De horeca is een prachtige stiel”, aldus Sara Crabbe van VDAB Limburg.

Corona zorgt ervoor dat veel horeca-uitbaters nog steeds handen te kort komen. Om werkzoekenden beter naar de vacatures te begeleiden organiseert de VDAB een workshopdag in samenwerking met Stad Genk, Horeca Forma, Horeca Limburg en een vijftal werkgevers. “We hebben de werkzoekende eerst en vooral geïnformeerd over de beschikbare vacatures in de omgeving van Genk”, vertelt Sara Crabbe. “Daarna volgden een drietal workshops in Krok en het Carbon Hotel. Wie de klik voelde kon meteen in gesprek gaan met een of meerdere van de vijf werkgevers. Kandidaten die niet weerhouden worden krijgen feedback en worden nadien begeleid door onze bemiddelaars. Het moet vooral een positieve en leerrijke ervaring zijn.”

(Lees verder onder de foto). 

Cocktails shaken

“Ik ben echt op zoek naar een job in de horeca”, vertelt een jonge vrouw. “Ik heb al ervaring bij Giuliano in Maasmechelen en Hasselt en werkte ook al in het Hasseltse 5th Avenue. Vandaag heb ik geproefd van een job als barvrouw en dat was een fijne ervaring. Maar mijn hart ligt in de keuken. Ik heb kennis gemaakt met enkele werkgevers en hoop snel iets van hen te horen.”

“Eigenlijk heb ik weinig horeca-ervaring”, geeft een vijftiger toe. “Maar ik ben bereid om bij te leren. We hebben vandaag cocktails mogen maken en crème brûlée bereid, en dat ging me goed af. Al voel ik me toch nog wat onzeker en zou ik eerder een job als afwasser overwegen. De stap zetten naar de zaal zou wel kunnen volgen, onder de voorwaarde dat ik goed word begeleid.”

17 deelnemers

“Het publiek was erg divers”, gaat Crabbe van VDAB Limburg verder. “Mensen van alle leeftijden, met en zonder horeca-ervaring. We hebben 64  werkzoekenden uitgenodigd, waarvan 17 mensen kwamen opdagen. Dat lijkt weinig, maar ondanks het mooie aanbod is het niet altijd gemakkelijk om mensen te motiveren. Het was een goed georganiseerde dag.”

Meest gelezen