Kris Vandevorst, Onroerend Erfgoed

Wandeling in winkelstraat Aalst toont resultaten opgravingen: "Je kan hier archeologische vondsten shoppen"

In de vitrines van de Molenstraat in Aalst liggen sinds begin deze week vreemde voorwerpen die eerder dit jaar in de straat opgegraven zijn. Shoppers kunnen langs de archeologische vondsten wandelen en er meer over te weten komen. De wandeling kadert in de Archeologiedagen komend weekend maar loopt nog tot begin november. 

Sinds begin dit jaar wordt de Molenstraat in Aalst opnieuw aangelegd, maar daarvoor gingen archeologen er aan de slag. Zij plozen uit dat de oorspronkelijke huizen uit de late Middeleeuwen stammen. "De voorwerpen die daar gevonden zijn, hebben we nu uitgestald in de vitrines van die winkelstraat," vertelde Anton Ervynck van het Agentschap Onroerend Erfgoed bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Met een brochure in de hand kan je dus langs de vitrines kuieren en allerlei bijzondere voorwerpen ontdekken. Eén van die voorwerpen is een kamerpot die ze gevonden hebben in een beerput van een 16de-eeuwse woning. "Beter bekend als een pispot", zegt Anton. "Mensen hadden zo'n pot op hun slaapkamer staan om 's nachts niet naar buiten te moeten naar het toilet." 

Schapenschedel
Kris Vandevorst, Onroerend Erfgoed

Ook de doormidden gekliefde schapenschedel komt uit de 16de eeuw. "Dat verwijst rechtstreeks naar een gerecht uit die periode", zegt Anton, "waarbij men de schapenhersenen in de schedel kookte, doormidden hakte en daarna in de schedel opdiende. Dat was toen een delicatesse."

Archeologiewandeling

"Er zijn 33 voorwerpen te ontdekken in evenveel winkelvitrines." De wandelbrochure is tot 7 november beschikbaar aan de balie van CC De Werf in de Molenstraat. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een apart luikje voorzien. De wandeling is een samenwerking tussen de stad Aalst, de handelaars van de Molenstraat, de Archeologische dienst Solva en het agentschap Onroerend Erfgoed.

Op 12 verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen is er iets te beleven tijdens de Archeologiedagen. Alle activiteiten vind je terug op deze website.

Meest gelezen