Radio 2

In Flanders Fields Museum krijgt bijzonder schilderij van Britse weldoener

Het In Flanders Fields Museum in Ieper heeft een belangrijke schenking gekregen. Het gaat om “A field of great sorrow and of greater glory: The battle ground of Ypres”: een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Fortunino Matania. 

Fortunino Matania was een belangrijke illustrator en schilder, die vlak na de Eerste Wereldoorlog in onze streken aan het werk was. Een Britse mecenas kocht het werk op een veiling in het Verenigd Koninkrijk en schonk het aan het Ieperse museum. 

Oorlogspelgrims

“Het is één van de eerste illustraties van na de oorlog”, vertelt Schepen voor musea Dimitry Soenen, die het werk beschrijft: “We zien de eerste toeristen terugkomen. Op het werk zien we ook 2 soldaten die een soort van rondleiding geven. En op de achtergrond zien we 2 personen zoeken naar souvenirs in de ruïnes.”

Radio 2

De Italiaanse kunstenaar trok zelf meerdere keren naar het front, onder meer naar Ieper, waar hij zijn impressies vastlegde. Voor het In Flanders Fields Museum is het het eerste werk van de populaire illustrator. Het museum bekijkt nog of het geschonken werk opgenomen wordt in de permanente tentoonstelling of in de tijdelijke tentoonstelling die voor 2023 gepland staat.

Meest gelezen