Indiase minister van Transport wil "irritante" claxons vervangen door "rustgevende" muziek

De Indiase minister van Transport, Nitin Gadkari, wil een einde maken aan de kakofonie van toeterende wagens op de Indiase wegen. Hij denkt eraan de luide claxons te vervangen door het geluid van Indiase muziekinstrumenten, dat melden verschillende lokale media.

Wie India zegt, denkt al snel aan chaotische verkeerssituaties waarbij claxonnerende voertuigen kriskras door elkaar rijden. Daar wil minister Gadkari iets aan doen: "Ik bestudeer de kwestie en zal binnenkort misschien een wet opstellen om de claxons van alle voertuigen te laten klinken als Indiase muziekinstrumenten, zodat het aangenamer is om te horen", zo werd minister Nitin Gadkari door lokale media geciteerd. 

De "irritante" sirenes van ambulances en politievoertuigen zou de minister dan weer willen vervangen door "kalmerende" fluit-, viool of harmonicamuziek. Hij denkt daarbij specifiek aan een iconisch deuntje dagelijks te horen op All India Radio van componist Walter Kaufmann.

Als het van minister Gadkari afhangt, klinken de sirenes van Indiase ambulances en politiewagen binnenkort als volgt:

India heeft enkele van de lawaaierigste steden ter wereld, waar bussen, vrachtwagens, motoren, auto's, tuk-tuks en riksja's, met een heel eigen rijstijl, strijden om ruimte op overvolle wegen. De claxon speelt daarbij vaak een belangrijkere rol dan het gaspedaal of de achteruitkijkspiegel en wordt vooral gebruikt om andere bestuurders aan te manen je voorrang te verlenen.

Heel wat vrachtwagens in India hebben zelfs teksten als "Horn OK Please" of "Blow Horn"" op de achterkant van hun voertuig geschilderd, waarmee ze aangeven aan andere voertuigen dat ze best toeteren wanneer ze in de buurt komen of willen inhalen. 

Het plan klinkt misschien wat gek maar kan zeker positieve gevolgen hebben. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan lawaaihinder leiden tot gehoorverlies, cardiovasculaire problemen, cognitieve stoornissen, stress en depressie.

Meest gelezen