foto: Cordium

Sociale Energiesprong: isolerende gevels in recordtempo tegen sociale woningen in Hoeselt geplakt

In Hoeselt hebben 4 sociale woningen in recordtempo isolerende gevels gekregen. Ze krijgen ook nog zonnepanelen, een nieuw dak en een warmtepomp. Met de Sociale Energiesprong worden de sociale woningen in Vlaanderen in sneltempo energieneutraal gemaakt.

Het plaatsen van de energiezuinige gevels tegen de sociale woningen in Hoeselt ging razendsnel. Het waren dan ook prefabgevels, die kant en klaar geleverd werden en dan ter plekke tegen de woningen gezet. Het grote voordeel is niet alleen dat het snel gaat, maar de bewoners kunnen ondertussen ook in hun huis blijven. 

Als wij dit soort renovatie zouden doen op de oude manier, dan zouden we de mensen gedurende een aantal weken of zelfs maanden in een andere woning moeten laten wonen

Carien Neven, Cordium

"Het unieke aan dit verhaal is inderdaad dat de mensen in de woning kunnen blijven terwijl men aan de werken bezig is", beaamt Carien Neven, voorzitter van sociale huisvestingsmaatschappij Cordium. "De tijd dat men in de woning zelf aan het werk is, wordt gereduceerd tot 9 dagen. Als wij dit soort renovatie zouden doen op de oude manier, dan zouden we de mensen gedurende een aantal weken of zelfs maanden in een andere woning moeten laten wonen." Nu worden de panelen al in een atelier gemaakt en daarna rond de woning geplaatst. 

(lees verder onder de foto)

foto: Cordium

Sociale Energiesprong

Deze manier van werken zorgt dat de Sociale Energiesprong snel wordt uitgevoerd. Dat is een programma dat de sociale woningen in Vlaanderen in sneltempo energieneutraal wil maken. Want veel huurwoningen kampen nog met slechte isolatie en verouderde technieken, met hoge energiefacturen en CO2-emissies als gevolg.  

Naast de isolerende gebouwschil, worden ook alle daken vernieuwd en voorzien van zonnepanelen. Ook krijgt elk huis een energiemodule die uitsluitend met elektrische technieken (warmtepomp, D+ ventilatie, omvormer enzovoort) werkt, waardoor de woning ook geen uitstoot meer heeft.

"We hebben nog heel wat sociale woningen in Limburg en in heel Vlaanderen die op deze manier moeten gerenoveerd worden om de klimaatdoelstellingen, opgelegd door de Vlaamse regering, te halen", zegt Neven. "Door dit proefproject te doen en uit te testen hoe we dit nog kunnen verbeteren, hopen we dit later nog in andere wijken uit te rollen."

Meest gelezen