Guus Schoonewille

Vier Italiaanse familieleden overleden bij het maken van eigen wijn: is wijn maken gevaarlijk?

In Italië zijn vier familieleden overleden toen ze hun eigen wijn wilden maken. De wijnkelder van de familie zou slecht verlucht zijn geweest, waardoor ze bevangen raakten door de dampen die vrijkomen bij het wijnbrouwproces. "Vooral mensen die als hobby wijn brouwen, moeten opletten", waarschuwt wijnkenner Alain Bloeykens in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Een dramatisch verhaal uit Italië. Wanneer een familie uit het stadje Paolo in de regio Calabrië haar eigen wijn wil brouwen om mee te doen aan de jaarlijkse wijntraditie van de stad, loopt het mis. Bij het bottelen van de wijn raakt één van de vier familieleden bevangen door dampen in de wijnkelder. Drie andere familieleden schieten hem nog te hulp, maar ook zij raken bewusteloos. Ze overleven het alle vier niet.

De politie is een onderzoek gestart naar wat er precies fout liep, maar het zou wel al duidelijk zijn dat de wijnkelder niet voldoende verlucht was. “Dat is inderdaad iets wat vaker gebeurt”, zegt wijnkenner Alain Bloeykens als hij het verhaal hoort. “Zo’n accidenten zijn al 100 jaar oud en kunnen naar mijn inziens nog altijd voorvallen", reageert hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Een gevaarlijk goedje

“Bij het vergisten van de most (het vruchtensap dat overblijft na het kneuzen en persen van de druiven, red.) komt CO₂ of koolstofdioxide vrij”, legt Bloeykens uit. CO₂ op zich is niet gevaarlijk, maar het verdringt wel O₂ of zuurstof. In grote concentraties kan het dus giftig zijn. “Het is een stille doder.”

Volgens Bloeykens kan je het moment waarop dat gebeurt, goed onderscheiden. “De wijn in de vaten is dan aan het broebelen. Die broebels zijn de CO₂ die vrijkomt.”

Kaars of CO₂-meter als oplossing

Het probleem is dat CO₂ kleurloos en geurloos is en je daardoor niet altijd doorhebt dat er gevaarlijke concentraties CO₂ aanwezig zijn in een ruimte. Bloeykens spreekt over een aantal oplossingen die daarvoor doorheen de jaren ontwikkeld zijn. “Vroeger plaatsten wijnbouwers een kaars in hun wijnkelder en als die kaars uitging, dus als er geen zuurstof meer was, dan wisten ze dat het tijd was om te vertrekken. Vandaag wordt in performante wijnkelders alles gezuiverd en hangen er ook CO₂-meters op.”

Het zou dus niet meer mogen voorvallen, maar zoals het tragische voorbeeld hierboven aangeeft, kan wijn brouwen nog steeds een fatale afloop kennen. “Het gaat dan om mensen die zelf wijn maken en niet over de nodige faciliteiten beschikken. Die moeten goed opletten”, waarschuwt Bloeykens.

Eigen wijn maken in opmars

Volgens Bloeykens is zelf je wijn maken in opmars in ons land. “De wijnbouw in België neemt spectaculair toe, er komen steeds meer wijnbouwers bij en dat zijn gelukkig meestal mensen die er professioneel mee bezig zijn”, vertelt hij. 

“Maar het kietelt natuurlijk ook om zelf wat druiven te planten en als hobby een flesje wijn te maken. Je hebt daar ook niet zoveel voor nodig. Maar het gevaar bestaat natuurlijk dat als je niet oplet, je met die CO₂-dampen te maken krijgt.” Voor deze mensen heeft Bloeykens maar één boodschap: “goed ventileren”.

Meest gelezen