Kinderboekenprijzen uitgereikt: Gouden Griffel voor Pieter Kolwijk en Gouden Penseel voor Ludwig Volbeda

De kinderboeken "Gozert" en "Hele verhalen voor een halve soldaat" zijn bekroond. Schrijver Pieter Kolwijk krijgt de Gouden Griffel - die dit jaar 50 jaar bestaat - en illustrator Ludwig Volbeda ontvangt het Gouden Penseel. 

De Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven Nederlandstalige kinderboek, is dit jaar voor Nederlander Pieter Koolwijk en zijn verhaal "Gozert", over een jongen met een denkbeeldige vriend. Volgens de jury is Pieter Koolwijk "heer en meester" in het balanceren van fantasie en werkelijkheid. "Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op een plek in de realiteit." 

De Nederlandse illustrator Ludwig Volbeda krijgt het Gouden Penseel voor zijn tekeningen in het boek "Hele verhalen voor een halve soldaat" van auteur Benny Lindelauf.  Volbeda heeft de "sfeer van mist en dreiging" van het boek "sfeervol verbeeld". Het boek maakt "de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog" voelbaar, terwijl het ook "vol is van liefde, troost en hoop". 

Meest gelezen