Krakers moeten Caermersklooster in Gent binnen acht dagen verlaten

De krakers, die al bijna een half jaar het Caermersklooster in Gent bezetten, moeten binnen de acht dagen het pand verlaten. Dat heeft de vrederechter beslist. De bezetters gingen niet akkoord met de verkoop van het pand door WoninGent. “Ze schenden flagrant het eigendomsrecht”, motiveert de vrederechter echter in zijn vonnis. 

Al sinds mei bezetten krakers, de zogenaamde "Pandemisten" het Caermersklooster, een historisch pand in de Lange Steenstraat en de Trommelstraat in Gent. Dat gebouw staat al geruime tijd leeg en eigenaars WoninGent en de provincie Oost-Vlaanderen willen het gebouw verkopen. “Het is een oud gebouw en voldoet niet aan de kwaliteitsnormen. Een renovatie zou veel geld kosten”, zo duidde advocaat Henry Van Burm de verkoop tijdens het proces voor de vrederechter.

Fundamenteel woonrecht

Een verkoop is niet naar de zin van de krakers. Zij willen, net als veertig jaar geleden, dat het pand bestemd blijft voor sociale verhuur en niet in handen valt van een private projectontwikkelaar. Ze beroepen zich op het fundamenteel recht op wonen en weigerden afgelopen zomer om het Caermersklooster te verlaten. Ze eisen immers een beter woonbeleid. Ze hoopten op een verzoeningsgesprek bij de vrederechter om met WoninGent tot een vergelijk te komen. Ondertussen maakten ze het pand naar eigen zeggen leefbaar. Daarom wilden de krakers graag dat de vrederechter toch eens ter plaatse zou komen.

Er bestaat geen recht op kraken en particulieren moeten zich niet mengen in sociaal huisvestingsbeleid

Vrederechter

De vrederechter volgt de redenering van de krakers niet. Ze krijgen acht dagen de tijd, na betekening van het vonnis, om het Caermersklooster te verlaten. Gebeurt dat niet, dan mogen de eigenaars hen uit het pand zetten. “Ze bezetten het zonder recht noch titel”, zo motiveert de vrederechter. “Er bestaat geen recht op kraken. Het eigendomsrecht wordt flagrant geschonden. Er bestaat geen enkele grondslag om hen een – tijdelijk – gebruiksrecht toe te kennen.” In het vonnis staat ook dat de verkoop van het Caermersklooster zal dienen om 9.000 woningen van het patrimonium van WoninGent te renoveren. “Het is niet aan de verweerders om het sociaal huisvestingsbeleid  te hinderen. Het is een taak van de overheid.”

Teleurstelling

De "Pandemisten" reageren erg teleurgesteld. “Dit is een grote stap achteruit tegenover veertig jaar geleden, toen het bestuur luisterde naar de krakers.  Onze overheden moeten betaalbaar wonen als recht garanderen. Het is niet omdat in deze zaak de rechter niet ingaat op het grondrecht wonen, dat de nood verdwenen is en dat andere rechters dit niet zullen doen.” 

Op 24 oktober organiseren de krakers dan ook een volksraad, waarop alle Gentenaars welkom zijn, om het te hebben over de wooncrisis en de verkoop van publiek patrimonium in Gent.

Meest gelezen