Radio 2

Laagdrempeligheid maakt groot verschil in het Kortrijkse OverKop-huis

Kortrijk opent vandaag een OverKop-huis waar kwetsbare jongeren tot 25 jaar terecht kunnen voor een luisterend oor, een activiteit of professionele therapeutische hulp. In Oostende is er al een tijdje zo’n plek, naast Kortrijk staan er ook nog West-Vlaamse OverKop-huizen in de steigers in Poperinge, Ieper en Menen. 

Eind vorig jaar kondigde Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke de oprichting aan van 25 extra OverKop-huizen in Vlaanderen. Uit een lokale bevraging eind 2020 in het Kortrijkse blijkt de helft van de ondervraagde jongeren zich minder goed te voelen. 1 op de 8 jongeren voelt zich gewoon slecht in zijn vel. “Het was een belangrijk signaal want de helft van de mentale gezondheidsproblemen ontwikkelen zich tegen de leeftijd van 14 jaar, driekwart tegen de leeftijd van 25 jaar”, weet schepen van Jeugd Bert Herrewyn (Vooruit). 

1 op de 8 jongeren voelt zich slecht in zijn vel

Bert Herrewyn (Vooruit), Kortrijks schepen van Jeugd

Koprollers met een rugzakje

De werking van het OverKop-huis in de Kortrijkse Groeningestraat krijgt de steun van 20 koprollers, jongeren die eerder al worstelden met hun mentaal welzijn. “Ik zat vroeger in een paar instellingen en werd regelmatig doorgestuurd”, zegt Tiebe Debusschere. “Als je hulp zoekt, kan je niet voorbij de lange wachtlijsten. Maar hier ben je geen nummer en kan je gewoon jezelf zijn.” Lou Vansever is ook koproller. “We hebben allemaal al een rugzakje, we zijn ervaringsdeskundigen en weten goed wat kwetsbare jongeren meemaken. De lage drempel van het OverKop-huis maakt een groot verschil met de reguliere hulpverlening.”

Hier ben je geen nummer en kan je gewoon jezelf zijn!

Tiebe Debusschere, koproller

Professionele hulp

Het Agentschap Opgroeien geeft de eerste drie jaar €100.000 subsidies per jaar binnen het werkingsgebied van W13, de koepel van 14 Zuid-West-Vlaamse OCMW’s en het CAW Zuid-West-Vlaanderen. Hiermee kunnen 2,5 VTE medewerkers voor het Kortrijkse OverKop-huis betaald worden. “Ik kom uit de werking van het CAW Zuid-West-Vlaanderen”, zegt Mahnoosh Dajbord die samen met drie andere professionelen start in de Groeningestraat. “We willen een vertrouwensband scheppen en waar nodig professionele hulpverlening geven aan jongeren rond mentaal welzijn."

Antennes in de regio

Het Kortrijkse OverKop-huis zal werken met een tiental antennes in de verschillende gemeenten binnen het werkingsgebied van W13. “Dat kan vrij snel gaan, want de plaatselijke OCMW’s zijn zich ook bewust van de problematiek”, zegt de voorzitter van W13 Philippe De Coene (Vooruit). “Met W13 zorgen we voor ondersteuning en gaan we op zoek naar bijkomende financiering. De openingsuren van het OverKop-huis variëren wekelijks tijdens de opstartmaand, daarna volgt een evaluatie met de jongeren om te zien waar uitbreiding nodig en mogelijk is.”

Meest gelezen