Radio 2

Meelooptraject laat kandidaat-schooldirecteurs proeven van de job: "Van boekhouding tot soep uitdelen"

Niet alleen het beroep van leerkracht is een knelpuntberoep, ook dat van schooldirecteur. Daarom worden er in heel Vlaanderen meelooptrajecten voor kandidaat-directeurs georganiseerd. Iemand die twijfelt of het ambt van schooldirecteur iets voor hem of haar is, kan zo enkele maanden meelopen met een ervaren directeur. Leerkracht Inge Soenen loopt zo al een tijdje mee met directeur Philippe Gryson van Freinetschool de Torteltuin in Poperinge.

In West-Vlaanderen stapten bij de start van dit schooljaar 20 kandidaat-schooldirecteurs in het meelooptraject voor directeur, een job die steeds minder populair wordt. “‘Enerzijds kan de kandidaat-directeur zich een veel concreter beeld van de job vormen, maar anderzijds kunnen we de expertise van ervaren schoolleiders op die manier veel beter overbrengen. Met de pensionering van leerkrachten en directeurs dreigt immers heel wat expertise verloren te gaan”, stelt Loes Vandromme, Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist voor CD&V.

Zonder het meelooptraject zou ik de stap zeker niet gezet hebben

Inge Soenen, kandidaat-directeur

Inge Soenen is een van die kandidaat-directeurs. Ze geeft al jaren les in de Freinetschool de Torteltuin in Poperinge, maar had er nooit aan gedacht om directeur te worden, tot nu: “Mijn doel was niet om directrice te worden en zonder het meelooptraject zou ik de stap zeker niet gezet hebben. Na een maandje al zie ik de kansen en het fijne aan de job, maar ook het meer belastende”, vertelt ze.

Radio 2

Manusje-van-alles

“Je ziet hoe het leven van een directeur is”, zegt Philippe Gryson, die binnenkort zijn directeurssjerp aan de haak hangt. “De taken gaan boekhouding tot soep uitdelen. Ik moet soms zelfs naar het containerpark rijden. Het is leuk, maar na veel jaren wordt het ook wel zwaar om al die taken te blijven doen”. Het gevarieerde takenpakket schrikt Soenen alvast niet af: “Ik ben nog jong en fris”, lacht ze. “En Philippe legt het goed uit.”

De taken gaan van boekhouding tot soep uitdelen. Ik moet soms zelfs naar het containerpark rijden.

Philippe Gryson, directeur Torteltuin Poperinge

Het meelooptraject blijkt een succes. 5 maanden na de start van het project werden in heel Vlaanderen al 276 meelooptrajecten aangevraagd en goedgekeurd. Voor 2022 zijn nu al 65 aanvragen ingediend.

Meest gelezen