Energieleverancier Mega verhoogt nu ook voorschotfactuur van klanten met vast tarief

Heel wat klanten met een vast contract bij energieleverancier Mega krijgen het voorstel om hun voorschotfactuur aan te passen. Dat is opmerkelijk want een energieleverancier kan hogere energieprijzen pas beginnen door te rekenen wanneer de duurtijd van zo'n vast contract afloopt. Toch verdedigt Mega de aanpak bij "De inspecteur" op Radio 2.

"De inspecteur" krijgt van verschillende klanten van Mega een verontwaardigde mail. Hoewel ze een contract met een vast tarief hebben, wil Mega toch hun maandelijkse voorschotfactuur verhogen.

Onder meer Hannes Decorte uit Wervik moet daardoor plots 92 euro extra per maand betalen. "Ik krijg van Mega een mail dat mijn voorschot wordt verhoogd van 140 naar 232 euro, hoewel ik een contract heb met vaste energieprijs tot maart 2022."

Hannes ziet dat niet zitten, maar kan de verhoging niet zelf ongedaan maken: "Ik kan het voorschot online wel aanpassen, maar ik moet sowieso een verhoging van 35 procent aanvaarden."

"Beschermingsmaatregel"

Volgens Gaëtan Malfeyt van Mega komt de aanpassingen er om klanten te beschermen. "In de toekomst zullen wij het contract van deze klant moeten hernieuwen naar een hoger tarief. Daarnaast stijgt zijn verbruik ook al enkele jaren waardoor het voorschotbedrag niet in lijn ligt met de werkelijke kosten. Door nu het voorschot op te trekken, vermijden we verrassingen bij de jaarafrekening." Volgens Mega veroorzaakt ook het thuiswerk een hoger verbruik en zijn de verhoogde voorschotfacturen daardoor te verantwoorden. 

De klant bepaalt

"De inspecteur" is het niet eens met die praktijk. Het contract van Hannes loopt pas in maart af. Nu al anticiperen op hogere kosten die pas vanaf dan aangerekend worden, lijkt hem voorbarig.

Maar Malfeyt verdedigt de aanpak van Mega: "We voorspellen dat het nieuwe tarief 3 tot 4 keer hoger zal liggen. We weten ook dat de energieprijzen niet zullen zakken voor het einde van de winter. We willen niet dat klanten fors zullen moeten bijbetalen."

Ook CREG niet akkoord

"De inspecteur" benadrukt dat je als klant niet verplicht bent om het hogere voorschottarief te aanvaarden. Ook de CREG, de federale waakhond van de energiesector, zegt aan de redactie van "De inspecteur" dat het vreemd is dat klanten met een vast tarief een dergelijk voorstel krijgen, nog voor hun huidige contract afloopt. "Wie voorlopig geniet van een vast tarief, moet op beide oren kunnen slapen."

Meest gelezen