AFP or Licensors

Twee informateurs aangewezen om regeringsonderhandelingen in goede banen te leiden in Nederland

In Nederland zijn Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) aangewezen als de nieuwe informateurs. Ze moeten de formatie-onderhandelingen leiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, de vier partijen die ook de ontslagnemende regering vormen. De voordracht van de informateurs werd na een lang en soms pittig debat goedgekeurd door de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement. 

De parlementsverkiezingen in Nederland dateren al van maart, maar de onderhandelingen over een nieuwe regering zaten lang op een dood spoor.

Vorige week kwam er dan toch een doorbraak: de vier huidige regeringspartijen -de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte, het linksliberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijk-sociale ChristenUnie- gaan onderhandelen over een voortzetting van de coalitie. 

Dat bleek uit het eindverslag van Johan Remkes, die de voorbije weken ook al informateur was. Hij zal nu de gesprekken tussen de vier partijen in goede banen moeten leiden. Samen met Wouter Koolmees, ontslagnemend minister van Sociale Zaken, die in het begin van de formatie ook al enige tijd verkenner was. Koolmees zal terugtreden als minister en zal ook niet terugkeren in een volgende regering.

Scherp debat

De Tweede Kamer moest het licht nog op groen zetten voor de opdracht van de informateurs Remkes en Koolmees. De oppositiepartijen staken hun scepsis niet onder stoelen of banken. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen herinnerde eraan dat het ontslagnemend kabinet gevallen was over de "toeslagenaffaire" (het schandaal waarbij gebleken was dat duizenden gezinnen onterecht van fraude waren verdacht en hun kinderopvangtoeslag hadden moeten terugbetalen). Dat dezelfde partijen die voor die affaire verantwoordelijk waren nu een doorstart zouden maken, noemde ze "verschrikkelijk voor de gedupeerde ouders". PVV-leider Geert Wilders was nog scherper. "Dezelfde bende gaat gewoon door," zei hij. 

Verder kwamen er nog incidenten ter sprake die zich tijdens de kabinetsformatie hadden voorgedaan, zoals de kwalijke roddelpraatjes over het mogelijke drankgebruik van informateur Remkes ("een borrel te veel"). Dat gerucht was verspreid door een woordvoerder van D66, en partijleider Sigrid Kaag moest zich daarvoor verantwoorden. Kaag zei dat ze meteen tussenbeide was gekomen en dat de woorden ook snel waren teruggenomen. 

Toch keurden de meeste leden van de Tweede Kamer de nieuwe informatieronde uiteindelijk goed. Niet alleen de vier partijen van het ontslagnemend kabinet deden dat, maar ook PvdA, GroenLinks en nog zes kleinere fracties.   

Meest gelezen