Opleiding tot barman gaat van start in Antwerpen: "Belangrijk, want er is een groot tekort aan horecapersoneel"

In Antwerpen is deze week een cursus gestart om werkzoekenden op te leiden tot barman. De cursus moet een oplossing bieden aan het groot tekort aan horecapersoneel. Zo zijn er in de stad Antwerpen alleen al meer dan 300 vacatures. "Met deze opleiding willen we werkzoekenden aan een duurzame job in de horeca helpen. Ze zullen tijdens de cursus honderden cocktails shaken, maar ook leren hoe je met klanten omgaat", vertelt Robin Vanderelst van Horeca Forma, het bedrijf dat de opleiding organiseert.

Nu de Antwerpse horecazaken hun deuren opnieuw mogen openen, staan voor een nieuw probleem: een groot tekort aan personeel. Daarom organiseert Horeca Forma samen met Diageo en VDAB een opleiding om werkzoekenden naar horecajobs toe te leiden. 

Het is niet de eerste keer dat de cursus georganiseerd wordt, maar dit jaar is ze wel extra belangrijk, klinkt het bij Horeca Forma."Tijdens corona hebben heel veel mensen een heel jaar lang in tijdelijke werkloosheid gezeten. Er zijn dan ook veel werknemers die de horecasector verlaten hebben", vertelt Robin Vanderelst van Horeca Forma op Radio 2 Antwerpen.

Mensen hebben de horeca gemist, maar dan heb je ook voldoende personeel nodig om iedereen kwalitatief te bedienen

Robin Vanderelst, Horeca Forma

"In 2020 zijn er wel 1.500 horecazaken bijgekomen in Vlaanderen, ondanks dat we in volle coronacrisis zaten", gaat Vanderelst verder. "Er leeft ook een grote nood bij bezoekers om terug op café en op restaurant te gaan. Mensen hebben de horeca gemist, dus je hebt meer personeel nodig om die hoop klanten te bedienen."

Deze week starten 12 kandidaten met hun opleiding tot barman. Die cursus duurt 9 weken. De cursisten lopen ook 3 weken lang stage in een Antwerpse horecazaak. 

Meest gelezen