Loodsen aan Tragel in Aalst krijgen voorlopige bestemming: "Plaats voor starters tot het een nieuwe wijk wordt"

In Aalst krijgen 7 oude loodsen op de site Tragel Zuid aan de Dender tijdelijk een nieuwe bestemming als plek voor startende ondernemingen. Op termijn plant de stad er een nieuwe wijk met bedrijven, woningen, winkels en een school. Daarvoor moet het wachten op een nieuw Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) en dat kan nog tot 5 jaar duren. 

In Aalst komt er een tijdelijke site voor startende ondernemers. Het project heet "Walstroom". Daarbij worden 7 loodsen ter beschikking gesteld om leegstand tegen te gaan en kansen te bieden aan ondernemers. Er is 3.500 vierkante meter plaats en een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. "Iedereen moet zich hier thuis voelen en inspiratie kunnen opdoen", zegt schepen Caroline Verdoodt (NV.A). "Hier kunnen mensen op een laagdrempelige manier hun plannen uittesten. Zodra ze sterk genoeg in hun schoenen staan, kunnen ze een echte plek vinden in de stad."

Door het tijdelijke project zullen we zien welke bedrijven er passen en niet

Caroline Verdoodt, schepen Aalst

Mix van functies

De nieuwe plek moet uitgroeien tot een creatief en innovatief makersdistrict. De tijdelijke invulling is een onderdeel van het project "De Kaaien" dat de omgeving van de Dender wil opwaarderen. "Het nieuwe stadsdeel moet levendig zijn en een mix van allerlei functies. Zo denken we aan wonen, dienst- of buurtondersteunende winkeltjes, natuur, een school en cultuur. Allemaal in een nieuwe omgeving. Door de invulling zal de stad zien welke bedrijven er passen en welke niet. "Sommigen zullen misschien wel kunnen blijven." 

Meest gelezen