Prijzen op internationale energiemarkt opnieuw door het dak

Door de paniek op de internationale energiemarkt blijven de prijzen voor elektriciteit en aardgas stijgen. De Europese prijs voor aardgas steeg vandaag nog eens tien euro per megawattuur en doorbrak daarmee de grens van 100 euro per megawattuur. Op de elektriciteitsmarkt is de nervositeit nog groter.

De stijging van de prijzen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit en aardgas kent maar geen einde. Dinsdagochtend gaat er vlot nog eens 10 procent bij. De Europese gasprijs is nu door de grens van 100 euro per megawattuur gebroken. De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas, stijgt meer dan 10 procent tot 109 euro per megawattuur.

Op de stroommarkt is de nervositeit dinsdag nog groter. Elektriciteit voor levering in november stijgt naar 255 euro per megawattuur, een stijging met meer dan 10 procent. Volgens handelaar Matthias Detremmerie van leverancier Elindus is er sprake van "blinde paniek" onder traders.

De krapte op de energiemarkt zorgt al weken voor recordprijzen. Maandag werd bekendgemaakt dat de gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, voor het eerst met aardgas werd gevuld. Het ging om een test. Wanneer de pijpleiding effectief in werking treedt, is nog niet bekend.

Ook prijs stookolie stijgt

En ook de prijs van stookolie stijgt woensdag naar het hoogste peil in bijna drie jaar. De maximumprijs - vanaf een bestelling van 2.000 liter - stijgt met 2 cent naar 0,75 euro per liter. Dat meldt de FOD Economie. Het is van 5 november 2018 geleden dat de prijs per liter nog eens de kaap van 0,75 euro overschreed. In april vorig jaar kostte een liter nog 0,32 euro. 

De vraag naar ruwe olie, benzine en diesel is wereldwijd groot vanwege het economisch herstel na de coronapandemie, terwijl het aanbod beperkt is. De OPEC+, de groep van olieproducerende landen, kondigde maandag aan niet meer olie te zullen produceren dan gepland, ondanks de druk vanwege tekorten.

Voelbaar in de portemonnee

De stijgende olieprijzen laten zich ook voelen aan pomp: de dieselprijs blijft records breken, terwijl de benzineprijs vorige week het hoogste niveau sinds 2014 bereikte. Een ook de hogere gas- en stroomprijzen zullen voelbaar zijn in onze portemonnee. Verschillende gezinnen merken bijvoorbeeld nu al dat hun voorschotfactuur voor energie stijgt. 

"Vooral wie een variabel contract heeft, zal dat voelen", legt economisch expert Michaël Van Droogenbroeck uit. "Ook onze elektriciteitsproducenten voelen hun brandstofprijzen flink stijgen. Dat zal ook daar doorwegen. Dus ja, gezinnen zullen het voelen, maar bedrijven ook."

De federale regering bekijkt welke maatregelen genomen kunnen worden om de stijging van de energiefactuur te beperken. Zo wordt er gediscussieerd over hoe men de verhoogde btw-inkomsten door de stijgende energieprijzen kan laten terugvloeien naar de consument. Voorlopig hebben de partijen daarover nog geen akkoord bereikt.

Meest gelezen