Videospeler inladen...

PS-voorzitter Magnette: "Beginnen met trein gratis te maken voor wie jonger dan 25 en ouder dan 65 is"

PS-voorzitter Paul Magnette pleit ervoor om het openbaar vervoer in ons land geleidelijk gratis te maken, zoals dat bijvoorbeeld ook al in buurland Luxemburg is gebeurd. Als eerste stap stelt hij voor om de trein gratis te maken voor al wie jonger dan 25 en ouder dan 65 is. Hij ziet dit voorstel als een onderdeel van een groene en sociale transitie, en dus niet als een nieuwe versie van een financieel onhaalbaar gratisverhaal. Magnette lichtte zijn visie op die transitie toe tijdens het openingscollege Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent.  

"Als we willen dat gezinnen minder gebruik maken van hun auto, moeten we het aanbod aan openbaar vervoer vergroten en het voor iedereen toegankelijk maken", aldus Paul Magnette. Zo is in het Brussels Gewest al beslist om het stedelijk openbaar vervoer geleidelijk gratis te maken. "En het werkt", zegt Magnette. "Sinds de prijs voor de abonnementen voor jongeren onder de 25 nog maar 1 euro per maand kost, is het aantal abonnementen met bijna 50 procent gestegen."

Ik pleit ervoor dat België geleidelijk overgaat op gratis openbaar vervoer, zoals Luxemburg heeft gedaan

PS-voorzitter Paul Magnette

Wat in Brussel kan, is ook mogelijk op federaal niveau, redeneert de PS-voorzitter. "Ik pleit ervoor dat België geleidelijk overgaat op gratis openbaar vervoer, zoals Luxemburg heeft gedaan, zoals meer en meer regio's in Frankrijk doen, of zoal in Tallinn, de hoofdstad van Estland."

Alles meteen gratis maken, is onrealistisch, beseft ook Paul Magnette. "Maar we zouden bijvoorbeeld kunnen beginnen met de treinen gratis te maken voor mensen onder 25 jaar en boven de 65 jaar." Die maatregel kost volgens hem 150 miljoen euro. "Het lijkt op het eerste zicht misschien veel geld, maar het is amper 5 procent van het huidige budget van de NMBS."

Bekijk hieronder een fragment uit het openingscollege Politieke Wetenschappen aan de UGent en lees eronder verder.

Videospeler inladen...

De PS-voorzitter beschouwt zijn voorstel als een voorbeeld. "Ik wil vooral zeggen dat we dringend actie moeten ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verlagen." Naar eigen zeggen wil Paul Magnette de komende 10 à 15 jaar van zijn politieke leven spenderen aan een groene en sociale transitie. "Als we dat niet doen, zal het aantal natuurrampen de komende jaren toenemen, waardoor de wereld onleefbaar wordt voor miljoenen mensen." 

Ik denk dat de transitie perfect financierbaar is en dat we moeten ageren op Europees niveau

PS-voorzitter Paul Magnette

"Als we voor 2050 koolstofneutraal willen zijn, moeten alle beslissingen die daartoe leiden vóór 2030 worden genomen. Dat is minder dan 10 jaar." Volgens hem zit achter de ecologische kwestie ook een sociale kwestie. Magnette spreekt over een "drievoudige klimaatonrechtvaardigheid": de klimaatverandering wordt vooral veroorzaakt door de rijkste sociale groepen, de armsten worden getroffen omdat zij zich geen dure elektrische wagens of zonnepanelen kunnen veroorloven en gezinnen met een laag inkomen hebben ook minder toegang tot bijvoorbeeld biovoeding.

"Ik denk dat de transitie perfect financierbaar is en dat we moeten ageren op Europees niveau", aldus Magnette. Hij is voorstander van een belasting op internationale financiële transacties, een koolstoftaks, een minimumbelasting van 25 procent op multinationals, het opvoeren van de strijd tegen fiscale fraude, het stopzetten van het subsidiëren van fossiele brandstoffen en het inzetten van Europees geld om bedrijven te helpen om te verduurzamen. De extra inkomsten van de nieuwe belastingen kan je deels gebruiken om arme landen bij de transitie te helpen en om alle Europese scholen en sociale woningen te isoleren.  

Het is een vergissing te denken dat een staatshervorming de mirakeloplossing is

PS-voorzitter Paul Magnette

Volgens de PS-voorzitter kan dit de politiek weer zinvol maken, want nu dreigen mensen alle geloof in politici en democratie te verliezen. "Politici zijn vaak verlamd omdat ze bang zijn voor de reactie van de burgers, terwijl ze in feite vooral moeten oppassen voor hun eigen gebrek aan ambitie."

Magnette wil zich naar eigen zeggen niet verliezen in politiek gekrakeel in de marge en sneert meteen naar hen die vooral heil zien in een nieuwe staatshervorming. "In plaats van verstrikt te raken in de zoveelste institutionele crisis kan België een voorbeeld zijn de klimaattransitie en de sociale transitie." 

De kritiek dat ons land niet functioneert, noemt hij overdreven. "Het is een vergissing te denken dat een staatshervorming de mirakeloplossing is." 

Ons land verdient beter dan de steeds terugkerende debatten en karikaturen die we al tientallen jaren horen en de echte problemen verbergen

PS-voorzitter Paul Magnette

Al geeft Magnette wel toe dat er ruimte voor verbetering is: hij is voorstander van een versterkte samenwerking over de taalgrens heen. Hij herhaalt zijn voorstel voor een federale kieskring, voor de vervanging van de Senaat door een assemblee van burgers, voor een limiet op cumuleren in de politiek en op partijpropaganda op sociale media.

"Ons land verdient beter dan de steeds terugkerende debatten en karikaturen die we al tientallen jaren horen en de echte problemen verbergen." Die echte problemen zijn volgens Paul Magnette de klimaatproblematiek en de democratie die moet versterkt worden. De studenten Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent aanhoorden een pleidooi van een bevlogen partijvoorzitter.

Bekijk hieronder het volledige openingscollege:

Videospeler inladen...

Meest gelezen