Minister Van Quickenborne vraagt doorlichting Moslimexecutieve: "Verdergaan met zelfde bestuur is onhoudbaar" 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vraagt aan Staatsveiligheid om de volledige Moslimexecutieve te onderzoeken en stelt de organisatie opnieuw in gebreke. Dat maakte hij bekend in "Pano". De Moslimexecutieve is het orgaan dat alle moslims in ons land moet vertegenwoordigen, maar baadt al langer in een sfeer van controverse. In de Kamer voegde premier Alexander De Croo (Open VLD) daaraan toe dat de Executieve best ook financieel wordt doorgelicht.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit al langer kritiek op de top van de Moslimexecutieve. Het lijkt stilaan onhoudbaar om met dezelfde leidinggevenden door te gaan. “Gewoon verder doen met dezelfde mensen op dezelfde manier, dat zal geen oplossing brengen”, zegt de minister. 

“Het is heel moeilijk werken met hen. Ik merk een gebrek aan professionalisme, een gebrek aan transparantie, en elke vorm van vernieuwing wordt geschuwd.” Van Quickenborne spoorde de Executieve al aan om met een vernieuwingscommissie te werken, “maar op het terrein is daar niets van te merken”, klinkt het. 

"Gewoon verder doen met dezelfde mensen op dezelfde manier, dat zal geen oplossing brengen", aldus minister Van Quickenborne in "Pano":

Videospeler inladen...

Ingebrekestelling

De minister neemt daarom juridische stappen en stelt de Moslimexecutieve opnieuw in gebreke. Dat deed hij ook begin juli al. "We hebben dat nu een tweede keer gedaan, op maandag 4 oktober, en ik heb daarbij aan de Staatsveiligheid nu ook uitdrukkelijk gevraagd om een doorlichting te doen van de Executieve", aldus Van Quickenborne.

Specifiek wil de minister dat buitenlandse inmenging bij de organisatie wordt onderzocht. “Er zijn rapporten uit ons land, maar ook uit het buitenland, waaruit blijkt dat organisaties als Diyanet en de Rassemblement des Musulmans de Belgique vehikels zijn voor buitenlandse overheden die de greep houden op de moslimgemeenschap.” 

Diyanet is de koepel voor een deel van de moslims in België met Turkse roots. De Rassemblement is een organisatie die onder meer tientallen imams begeleidt die Marokko elk jaar tijdens de ramadan naar hier stuurt. Beide organisaties krijgen al langer kritiek omdat ze te nauw zouden aanleunen bij de Turkse en Marokkaanse overheid. "Dat is buitenlandse inmenging, en dat bewijst opnieuw dat er echt wel een probleem is met die Executieve", zegt Van Quickenborne.

"Ik heb aan de Staatsveiligheid uitdrukkelijk gevraagd om een doorlichting te doen van de Executieve", aldus minister Van Quickenborne in "Pano":

Videospeler inladen...

Scheiding Kerk en Staat

De Moslimexecutieve krijgt in ieder geval al langer kritiek, en kwam de voorbije weken meermaals negatief in de pers. Gisteren nog bleek uit een rapport van Staatsveiligheid dat de moskee van de voorzitter van de Executieve, Mehmet Üstün, "een belangrijke rol" speelt bij het verspreiden van extremistische ideeën in Limburg. Üstün zelf ontkende intussen wat in het rapport staat.

Maar hoewel het rapport niet over hemzelf gaat, is het ongelukkig dat Üstün gelinkt wordt aan extremisme. Als voorzitter van de Exectieve nam hij de voorbije maanden de leiding over de vernieuwingsoperatie binnen het orgaan. Het kabinet van Van Quickenborne bevestigt alleszins dat het gelekte rapport een extra aanleiding was om aan de Staatsveiligheid een doorlichting te vragen van de leden en structuren van de Executieve.

De reactie van Van Quickenborne ligt wel gevoelig, vanwege de scheiding tussen Kerk en Staat. "Wij zeggen niet wie of wat ze moeten aanduiden, alleen dat er een probleem van functioneren is", klinkt het vanuit het kabinet. "Sinds ons aantreden hoorden we niets dan klachten van moslims die zich niet vertegenwoordigd voelen door de Moslimexecutieve. We kunnen momenteel dan ook moeilijk spreken van een representatief orgaan."

Vanmorgen zat minister van Justitie Van Quickenborne ook in "De Ochtend" op Radio 1 over de kwestie. Beluister dat gesprek hier:

Ook op financieel vlak is er sprake van een gebrek aan transparantie. Zo kaart Kamerlid Koen Metsu (N-VA) aan dat de jaarrekening van 2019 toch wel heel summier is. "Ik denk dat ook een financiële audit best aangewezen zou zijn", reageert premier Alexander De Croo (Open VLD) in de Kamer.  

"Als de Moslimexecutieve werkt met overheidsgeld is het logisch dat er geen enkele twijfel mag zijn over de manier waarop die middelen worden gebruikt." De premier heeft het over "geknoei en gekonkel".

Bekijk hieronder de tussenkomst van premier De Croo in de Kamer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen