Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Roemeense regering valt na stemming in het parlement

In Roemenië is de liberale regering van premier Florin Cîtu gevallen na een motie van wantrouwen. De oppositiepartijen stemden met 281 stemmen voor het ontslag van de regering. Bovendien kampt Roemenië met een recordaantal besmettingen van het coronavirus.

Florin Cîtu werd aangeduid als de Roemeense premier na de verkiezingen in december 2020. Sindsdien werd Cîtu al meermaals bekritiseerd door zowel de linkse als de rechste oppositiepartijen. De linkse oppositiepartij PSD beschuldigt Cîtu ervan "Roemenen te verarmen en de schulden van het land te vergroten". Ook de zware coronacijfers en de strenge maatregelen in het land hebben de spanningen in het parlement doen toenemen.

De oppositiepartijen hebben daarom vandaag  een motie van wantrouwen tegen de regering ingediend. Deze kon worden goedgekeurd doordat de voormalige regeringspartner, de centrumrechtse USR, zich aansloot bij de 2 oppositiepartijen, de sociaaldemocratische PSD en de extreemrechtse AUR. De motie werd aangenomen met 281 stemmen. Dit zijn er veel meer dan de vereiste 234 stemmen die nodig zijn om een motie van wantrouwen goed te keuren.

Wat wint u erbij om het land in chaos te storten?

Premier Florin Cîtu

De Roemeense premier legde zich hier echter niet bij neer. Zijn liberale partij PNL boycotte de stemming en noemde de actie van de 3 partijen "onverantwoordelijk". Cîtu richtte zich tot de 3 partijen tijdens de parlementaire zitting: "wat wint u erbij om het land in chaos te storten?".

Een mannequin, verkleed als Superman, werd in de hal van het parlement ondersteboven geplaatst als symbool voor het ontslag van de regering.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Recordaantal coronabesmettingen en een lage vaccinatiegraad

In Roemenië woedt momenteel een vierde golf, met deze week een recordaantal coronabesmettingen. In het land werden vorige week donderdag maar liefst 12.032 besmettingen en 176 doden gemeld. Op een totaal van 19 miljoen inwoners is dat een groot aantal.

In Roemenië blijft de vaccinatiegraad laag. 28,34 procent van de Roemeense bevolking is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. 

Meest gelezen