Roscosmos Space Agency

Russische filmploeg op weg naar ruimtestation ISS om eerste film in de ruimte ooit te maken

Actrice Yulia Peresild en regisseur Klim Shipenko zijn vanmorgen vertrokken op een ruimtereis naar het ISS om er de eerste filmopnames ooit te maken. Ze reizen mee met beroepskosmonaut Anton Shkaplerov en zullen twaalf dagen in de ruimte blijven.

De Sojoez-raket vertrok om 10.55 uur Belgische tijd, om de ruimtecapsule Sojoez MS-19 op een traject naar het ISS te zetten. Kosmonaut Anton Shkaplerov krijgt tijdens zijn ruimtemissie het gezelschap van een Russische filmploeg, die werkt aan de film "Vysov" ("Uitdaging"). 

Bekijk hier de beelden van de lancering:

Videospeler inladen...

De film vertelt het verhaal van een arts die naar het ISS moet vliegen om een kosmonaut te redden die ziek is geworden. De hoofdrol van arts wordt gespeeld door actrice Yulia Peresild maar ook enkele kosmonauten die al in het ISS zijn, zullen meespelen in de film. 

De meegereisde regisseur is Klim Shipenko, de reis in de kleine ruimtecapsule is voor de man van bijna twee meter, extra uitdagend. Shipenko is wel zeer ambitieus en spreekt nu al over een vervolgfilm op Mars. Volgens het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos zijn er twaalf "draaidagen" in het ISS voorzien. 

Van links naar rechts: actrice Yulia Peresild, kosmonaut Anton Shkaplerov en regisseur Klim Shipenko
Roscosmos Space Agency

De filmploeg zal terugkeren met de Sojoez MS-18, de terugkeer van die capsule is gepland op 17 oktober. Shkaplerov blijft in het ISS en keert pas volgend jaar terug.

"Space Race"

Het project is een volgend hoofdstuk in de ruimterace tussen de Verenigde Staten en Rusland. In Hollywood zijn er ook plannen om een film met Tom Cruise te draaien in de ruimte maar het lijkt erop dat de Russen de Amerikanen met dit project voor zullen zijn.

Rusland, voorheen de voormalige USSR, en de Verenigde Staten voeren al decennia lang een verhitte strijd om mijlpalen te bereiken in de ruimtevaart. Rusland had de eerste satelliet in de ruimte, maar ook de eerste man én vrouw. De Verenigde Staten hebben dan weer als eerste een man op de maan gezet.

Meest gelezen