Skatepark in de Blaarmeersen heeft alweer last van mankementen: "Terwijl het voor de zomer nog werd hersteld"

De toestand van het skatepark aan de Blaarmeersen in Gent is er de voorbije maanden snel op achteruit gegaan. Opmerkelijk, vinden de skaters, aangezien het park nog maar een dik jaar oud is en in het voorjaar ook al herstellingen nodig had. De stad benadrukt dat het park op dit moment veilig en bruikbaar is. "Maar we maken nog een rapport op en dat gaan we bespreken met de aannemer. Die is voorlopig nog aansprakelijk voor eventuele herstellingen."

Een oppervlakte van 4.000 vierkante meter, een prijskaartje van 2 miljoen euro en een resem obstakels op maat van gevorderden en beginners: het skatepark aan de Gentse Blaarmeersen is het spreekwoordelijke walhalla voor skateboarders, inlineskaters en BMX’ers. Nergens in ons land vind je een groter park en in heel Europa doen maar 2 parken het beter qua oppervlakte.

Het domein is dan ook enorm populair. Zelfs in putje winter lokte het zodanig veel volk dat het stadsbestuur besliste om een voltijdse beheerder aan te stellen. Sinds de opening heeft het park al verschillende gebruikssporen opgelopen: van scheurtjes en oneffenheden tot korrelvorming op het beton. Dat lag niet alleen aan het intensieve gebruik, maar ook aan een foute materiaalkeuze tijdens de opbouw. Het stadsbestuur zette het park in fases opnieuw in de steigers, om de schade nog voor de zomervakantie aan te pakken. 

In sommige toestellen zitten opnieuw scheurtjes en enkele voegen zijn zo breed dat er sigarettenpeuken tussen passen

Skater Kenzo Wouters (22)

Scheurtjes en gladde plekken

De herstellingen zitten er sinds enkele maanden op, maar lang niet iedereen is tevreden met de huidige staat van het park. "In sommige toestellen zitten opnieuw scheurtjes. Enkele beschadigde voegen zijn dan weer zo breed dat er sigarettenpeuken tussen passen", vertelt  Kenzo Wouters (22). 

Volgens de skaters zijn sommige obstakels nu zelfs slechter af dan voor de herstellingen. "Zo is de skatepool op bepaalde plaatsen nu gladder dan op andere. Eén van de ledges (een obstakel waar skaters met hun plank en/of wielen over glijden, n.v.d.r.) is dan weer beschadigd, waardoor je op het einde plots meer weerstand voelt. Dat soort mankementen beïnvloedt ons tijdens het skaten en dat kan gevaarlijk zijn."

(Lees verder onder de foto)

Skatepark Blaarmeersen
Ik skate al meer dan 15 jaar. Zo snel heb ik een park nog nooit zien aftakelen
Anonieme skater

"Van de meeste beschadigingen heb ik weinig last. Het park voelt niet onveilig aan, maar het is toch opvallend hoe snel alles erop achteruit gaat", getuigt een andere skater. "Zeker als je weet dat het nog maar net hersteld is. Ik skate al meer dan 15 jaar en zo snel heb ik een park nog nooit zien aftakelen."

Nog niet definitief opgeleverd

Het stadsbestuur benadrukt dat het skatepark op dit moment veilig en bruikbaar is, en dat ze de situatie monitoren. "De herstellingen zijn uitgevoerd door een gespecialiseerde firma en zijn kwaliteitsvol. We zijn momenteel een rapport aan het opmaken, dat gaan we bespreken met de aannemer. Die is voorlopig nog aansprakelijk voor eventuele herstellingen, want de definitieve oplevering van het park gebeurt pas in de zomer van 2022. Het skatepark is een groot succes en wordt intensief gebruikt. Een goede staat van het park zal dus een continue zorg blijven."

(Lees verder onder de foto's)

Afwachten dus of er nog nieuwe herstellingen volgen. Kenzo hoopt alvast dat de stad alsnog actie onderneemt. "We zijn allemaal heel tevreden met de komst van het skatepark", besluit hij. "Maar het stadsbestuur zou eens met ons moeten samenzitten, zodat we duidelijk kunnen maken welke delen opgeknapt moeten worden. Ik heb het gevoel dat de vorige herstellingen te snel zijn gebeurd. De zomervakantie was net begonnen en de stad wilde het park zo snel mogelijk openen voor de skaters. Sommige stukken liggen er nu echt slecht bij en verdienen meer aandacht."

Meest gelezen