Grafillus Photography

Strand van Wenduine krijgt vier nieuwe strandhoofden om te vermijden dat strand wegspoelt

Op het strand in Wenduine komen vier nieuwe strandhoofden (of golfbrekers) om het zand beter vast te houden. Daar is er regelmatig onderhoud nodig om te vermijden dat het zand en het strand wegspoelt. Maar dat volstaat dus niet meer. 

Wenduine is een deelgemeente van De Haan en ligt op een knikpunt langs de Vlaamse kustlijn. Daardoor is het er minder veilig bij stormvloeden en is er verhoogde erosie van het strand. Het zand spoelt dus beetje bij beetje weg. De erosie zorgt er ook voor dat er veel zand richting Blankenberge wordt gevoerd. Tot nu toe werd dat probleem opgelost met een regelmatig onderhoud van het strand, maar dat volstaat niet meer. Er komen nu vier nieuwe strandhoofden op het strand van Wenduine. 

Strandhoofden zijn geen golfbrekers

Strandhoofden worden in de volksmond ook wel "golfbrekers" genoemd. Dat klopt eigenlijk niet. Een golfbreker is een constructie die parallel met of schuin ten opzichte van de kustlijn staat om de golven te breken. Een strandhoofd ligt loodrecht op de kustlijn en moet het zand beter vasthouden. Het zorgt er dus voor dat het zand en strand niet wegspoelt.

Het is al van in 1985 geleden dat er nieuwe strandhoofden gebouwd zijn aan onze kust. Op het strand van Wenduine komen er nu vier nieuwe: twee bestaande worden verlengd en verhoogd, drie andere worden afgebroken en daarvan worden er twee op een andere plaats opnieuw gebouwd. 

Weinig hinder door werken

Om de hinder voor de strandgangers te beperken, spreidt de gemeente De Haan de werken over twee jaar. In het toeristisch seizoen, van 1 mei tot en met 30 september, zal er niet aan gewerkt worden. In functie van het getij zal er wel soms in het weekend en 's nachts moeten doorgewerkt worden. De aanvoer van de stortstenen zal gebeuren met een ponton vanuit zee. Hiermee sparen ze heel wat vrachtwagens op de weg uit.

Door die nieuwe strandhoofden zal ook de jachthaven van Blankenberge minder snel verzanden. De werken kosten ruim 8 miljoen euro. 

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Meest gelezen