Foto Yarne De Munck, UGent Racing

BEKIJK: Studententeam Gentse universiteit bouwt zelfrijdende elektrische racewagen

Een team van 80 ingenieursstudenten van de Gentse universiteit, genaamd "UGent Racing" heeft een prototype voor een zelfrijdende elektrische racewagen voorgesteld. Het gaat om een prototype dat al kan rijden maar nog niet zelfrijdend is. Vanaf volgende week starten ze met de bouw van een tweede wagen die volledig autonoom zal kunnen rijden.

Met de racewagen wil het team in de toekomst racen tegen andere teams van universiteiten van over de hele wereld. Het "UGent Racing"-team bestaat uit studenten die de richtingen burgerlijk of industrieel ingenieur volgen. Nu heeft het team een prototype klaar, maar vanaf volgende week start het met de bouw van een tweede elektrische wagen die volledig autonoom zal kunnen rijden. 

De tweede wagen moet volledig autonoom kunnen rijden

Yarne De Munck

Yarne De Munck is een van de studenten: "Met de ervaring die we opgedaan hebben bij de eerste wagen, gaan we vanaf volgende week autonome systemen implementeren in de tweede wagen. Het is de bedoeling dat de elektrische auto volledig autonoom zal kunnen rijden." De Munck legt uit waarom dat zo speciaal en uniek is: "Er komen verschillende zaken samen in de wagen: het mechanische en het elektrische aspect. En als derde komt het volledig autonome systeem erbij."

Bekijk hier een filmpje van een testrit met de racewagen van de Gentse universiteit.

Videospeler inladen...

Kleine Formule 1-wagen

De wagen ziet er een beetje uit als een kleine Formule 1-wagen en er kan 1 persoon inzitten. Tegen de zomer van 2022 moet de wagen af zijn en zal de eerste rit kunnen plaatsvinden. Met het prototype dat ze nu af hebben, kan er ook al gereden worden, alleen is die nog niet zelfrijdend. 

Met de wagen gaan we deelnemen aan internationale wedstrijden
Yarne De Munck

Wanneer de wagen af is volgend jaar, zal er deelgenomen worden aan internationale wedstrijden, in onder andere Spanje, Italië, Oostenrijk en Nederland, met andere raceteams van andere universiteiten. "Dat zijn de Formula Student competities waar ingenieursstudenten aan deelnemen. Bij die wedstrijden heb je verschillende beoordelingen: de wagen moet goed rijden, het ontwerp en de mechaniek worden ook beoordeeld", zegt De Munck.

Zelfrijdend tegen mei 2022

Er wordt ook bekeken hoe het businessplan van het team is opgesteld, en wat ze met het geld hebben gedaan dat ze voorhanden hadden. Het raceteam hoopt dat de wagen klaar is tegen mei 2022 zodat er nog een maand de tijd is om de auto uitvoerig te testen vooraleer deel te nemen aan de internationale wedstrijden.

Naast deelname aan wedstrijden wil het team de kennis, die ze opgedaan hebben bij het bouwen van de wagen, gebruiken in meer dan 10 masterproeven. En de studenten willen ook jongeren warm maken voor STEM-opleidingen. Zo werkten ze de afgelopen zomer mee aan Zomerwijs aan de Gentse zomerscholen en kunnen kinderen tijdens de Dag van de Wetenschap een workshop bij hen volgen.

Meest gelezen