Tesla-baas Elon Musk
AFP or licensors

Tesla moet voormalige werknemer 137 miljoen dollar betalen na racistische uitlatingen

In de VS moet autoproducent Tesla van een rechter 137 miljoen dollar betalen aan een voormalige werknemer omdat het bedrijf niet optrad tegen racistische opmerkingen die de zwarte man Owen Diaz van collega's kreeg. 

In 2015 ging de zwarte man, Owen Diaz, aan de slag in de Tesla-fabriek in Fremont in Californië. Verschillende collega’s scholden Diaz naar eigen zeggen uit met onder meer het n-woord (dat staat voor het racistische scheldwoord "nigger", red). Andere werknemers bekladden de muren van toilethokken dan weer met swastika’s en lieten op verschillende plaatsen in de fabriek denigrerende tekeningen achter van zwarte kinderen. Diaz deed zijn beklag, maar Tesla ondernam weinig om het gedrag een halt toe te roepen. 

Lastige klus geklaard

Tesla sluit doorgaans overeenkomsten met de werknemers om mogelijke geschillen binnenskamers op te lossen in plaats van in de rechtbank. Maar Diaz ondertekende die niet, waardoor hij die stap wel kon zetten.

Al stond Diaz voor een moeilijke opdracht: Tesla verloor in het verleden maar zelden conflicten die voor de rechter werden beslecht. In mei moest het bedrijf van ondernemer Elon Musk, ook bekend van ruimtebedrijf SpaceX, wel 1 miljoen dollar betalen aan een ex-werknemer na een vergelijkbare aanklacht. 

Hoogste bedrag ooit

Diaz heeft Tesla ook op de knieën gekregen. Na vier jaar komt er nu een einde aan de zaak. De rechter oordeelde dat  Diaz in een racistische werkomgeving terechtkwam, waardoor Tesla hem nu 137 miljoen dollar moet betalen, omgerekend meer dan 118 miljoen euro. 

Het waren vier slopende jaren om tot dit punt te komen, er valt een zware last van mijn schouders

Diaz ontvangt 130 miljoen dollar strafrechterlijke schadevergoeding en daarbovenop nog eens 6,9 miljoen dollar voor de emotionele schade die hij opliep. Volgens Bloomberg News is het wellicht de eerste keer dat een bedrijf zo'n hoog bedrag moet betalen voor racisme op de werkvloer.

De New York Times schrijft dat de advocaten van Tesla voorlopig nog niet reageerden. Diaz deed dat wel. Hij voelt zich opgelucht: "Het waren vier slopende jaren om tot dit punt te komen. Er valt een zware last van mijn schouders."

Diaz werkte als interim in een fabriek waar Tesla auto's produceert (archiefoto).
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen