Van dikke truien tot slimme thermostaten: jullie tips om te besparen op de energiefactuur

De energiefactuur blijft maar oplopen, daarom deed VRT NWS via Facebook een oproep om tips te delen met elkaar over hoe jullie besparen op energie. In dit artikel lijsten we die tips graag even op.

Bekijk hieronder enkele tips om met kleine aanpassingen in huis toch wel een mooi bedrag per jaar uit te sparen:

Videospeler inladen...

"Trek een dikke trui aan"

Het is een tip die regelmatig terugkomt en misschien wel de gemakkelijkste van allemaal. Draag thuis een dikke trui of nestel je onder een dekentje zodat de verwarming wat lager kan of misschien zelfs helemaal uit. "Waarom wil iedereen thuis in de winter in een t-shirt kunnen rondlopen", vragen sommigen zich af. Er zijn zelfs creatievelingen die het nuttige aan het aangename koppelen en de trui zelf breien.

"Niet alles hoeft constant aan te staan"

Wie slim omgaat met zijn toestellen kan ook heel wat besparen. De klassieke tip om de tv 's nachts volledig uit te schakelen in plaats van in waakmodus te zetten, kennen we allemaal, maar uit de reacties blijkt dat je nog veel meer kan doen. Er zijn zelfs mensen die de keukenboiler uit het stopcontact halen, wanneer ze die niet gebruiken. "We zetten die weer aan net voor we gaan eten zodat we erna direct kunnen afwassen", aldus de tipgever.

"Gebruik energievriendelijke toestellen"

Nog een klassieker die vaak terugkomt in de commentaarsectie. Vervang oude toestellen door energievriendelijke alternatieven. Je oude gloeilampen vervangen door LED-lampen maakt bijvoorbeeld al een wereld van verschil. Daarnaast kan je bij het aanschaffen van nieuwe toestellen ook nakijken hoe energievriendelijk die precies zijn. Mensen raden aan om steeds te kiezen voor toestellen met minstens een A+-label. Daarnaast kan je ook slimme thermostaten per radiator voorzien, zo kan je de temperatuur in alle ruimtes apart regelen.

"Verwarm met hout- of pelletkachel"

Er zijn ook mensen die, nu het weer wat kouder wordt, sneller overschakelen op de hout- of pelletkachel. Dat hebben ook de verkopers van kachels gemerkt de laatste maanden. Zij hebben hun verkoop met 30 tot 50 procent zien stijgen, vooral pellets gaan erg vlot de deur uit.

Wie met een kachel verwarmt kan tot zo'n 1.000 euro per jaar besparen. Goed voor de portemonnee is het dus zeker, maar zelfs de nieuwste generatie kachels is nog altijd zeer vervuilend. Veel mensen zijn daardoor in de war: "Moeten we nu een hoge gasprijs betalen of kopen we toch een houtkachel, met het risico dat we die over een paar jaar niet meer mogen gebruiken?"

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft begrip voor mensen die naar een kachel grijpen, omdat ze de hoge energiefactuur niet meer kunnen betalen. "Mensen hoeven niet in de kou te zitten," klinkt het. Maar voor wie het wel kan betalen, raadt de VMM het af.

"Isoleer"

Er wordt ook regelmatig gewezen op het belang van goede isolatie. Voor mensen die huren is dit natuurlijk moeilijker maar wie zelf een woning heeft, kan met behulp van goede isolatie en bijvoorbeeld dubbel glas al heel wat energie besparen. Je kan zelfs je warmwaterbuizen isoleren zodat de warmte ook daar niet verloren gaat.

"Zonnepanelen"

De meeste mensen met zonnepanelen zijn nog steeds blij met hun aankoop. Ondanks dat het voordeel van de terugdraaiende teller is afgeschaft, zijn ze  tevreden over het terugverdieneffect van hun zonnepanelen.

Koen Vanthournout, energie-expert bij Energyville, het onderzoeks­centrum rond duurzame energie, bevestigt dat zonnepanelen nog steeds een positief effect hebben op de energiefactuur. “Wie vandaag 30 à 40 procent van zijn eigen stroom verbruikt, komt al even voordelig uit als toen de teller nog terugdraaide.”

Sommige mensen combineren de zonnepanelen met een thuisbatterij om energie op te slaan. "Nog niet bewezen of het rendabel genoeg is maar nu de energieprijzen de hoogte ingaan, denk ik toch de goede keuze te hebben gemaakt", klinkt het op Facebook.

"Te duur, belastingverlaging is nodig"

Er kwamen ook heel wat reacties binnen van mensen die graag zouden investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of energievriendelijke toestellen maar die daar niet het nodige budget voor hebben. Zij wijzen op de verantwoordelijkheid van de regering en vragen een betere langetermijnvisie met meer inspraak van experts én een belastingverlaging op energie. 

Bekijk hier nog meer tips van energiedeskundige Michaél Deneve

Videospeler inladen...

Meest gelezen