Fair Trade Gent

25 Gentenaars met vlucht- of migratieverleden worden barista én integreren tegelijk, via "Komaf Koffie"

25 Gentenaars met een vlucht- of migratieverleden volgen momenteel een opleiding om professioneel barista te worden, via het sociale project "Komaf Koffie". De bedoeling is dat de nieuwkomers binnenkort op pad gaan met een mobiele koffiekar en tijdens het serveren een babbeltje slaan met andere Gentenaars. 11 van de barista's in spe lopen vandaag hun laatste stagedag in verschillende koffiebars in Gent, om het project in de kijker te zetten en de Week van de Fair Trade af te trappen.

Vandaag, op de eerste dag van de Week van de Fair Trade, zullen 11 Gentse nieuwkomers koffie schenken in 11 koffiebars in Gent. Het is een initiatief van "Komaf Koffie", een project van de stad Gent, Gent Fair Trade, de Belgische ontwikkelingssamenwerking en Oxfam Wereldwinkels. 

In september werden 25 Gentenaars geselecteerd die via "Komaf Koffie" een opleiding tot professioneel barista konden volgen. Ze kregen onder meer les van wereldkampioen koffiezetten Charlene De Buysere (van koffiebar WAY). De opleiding zit er bijna op: het is vandaag de laatste stagedag voor 11 van de barista's in spe.

Mobiele koffiekar

Vanaf 10 oktober zullen de barista's op pad gaan met een mobiele "Komaf Koffie"-kar. Dat is een duurzame koffiekar die door Gent rijdt en halt houdt in verschillende wijken en buurten. Het is de bedoeling dat buurtbewoners niet alleen een (fair trade) koffie kopen, maar ook een babbeltje slaan met de barista's. Zo kunnen de nieuwkomers hun Nederlands verbeteren en mensen leren kennen.

Ik wil iets teruggeven aan de Gentenaar: een kopje koffie, een glimlach, een mooie start van de dag.
Deelnemer Elie Alassafin

Een van de deelnemers is Elie Alassafin, hij vluchtte vier jaar geleden van Syrië naar België. Hij is heel enthousiast over het project. "Ik hou van koffie en ik wil die liefde delen met de gemeenschap in Gent. Ik heb hier zo veel gekregen en wil graag iets teruggeven: een kopje koffie, een glimlach, een mooie start van de dag. Ik vind het ook tof dat de koffiekar op verschillende plekken zal langsgaan, zo kunnen we veel Gentenaars leren kennen."

Fair Trade Gent

Meest gelezen