Radio 2

Vaccinatiecentrum van Kortrijk verhuist naar derde locatie: "Ik voel me als een pipo in een rondreizend circus" aldus burgemeester Kuurne

Vaxpo, het vaccinatiecentrum van de gemeenten Kortrijk, Kuurne en Harelbeke verhuist eind oktober naar de Budafabriek in het centrum van Kortrijk. “Het is de derde locatie sinds februari 2021”, zegt Francis Benoit, de burgemeester van Kuurne (CD&V), “en dat schept heel wat logistieke problemen. Het wordt tijd dat de Vlaamse Regering structurele maatregelen neemt en de logistieke organisatie niet blijft doorschuiven naar de lokale besturen.” 

Eind oktober verhuist Vaxpo naar een derde locatie in nog geen jaar tijd. Omdat de Vlaamse regering het geweer terug van schouder verandert door in te zetten op de derde vaccinatie van 65-plussers en meteen ook vraagt om vaccinatiecentra langer open te houden. 

“De voormalige site Van Marcke was een goede locatie om de opstelling die we hadden in Kortrijk Xpo moeiteloos te verhuizen. Maar voor de komende campagne rond de 3de prik hebben we een kleinere ruimte nodig die je gemakkelijk kan verwarmen. Het heeft heel wat moeite gekost, maar een deel van de Budafabriek in het centrum van Kortrijk wordt nu ingericht. De laatste week van oktober start de nieuwe campagne hier, niet met vier vaccinatielijnen maar met vier vaccinatiehokjes”, zegt burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). 

17.500 prikken

“Als er niets verandert, zullen we hier ongeveer 17.500 prikken zetten, vooral van 65-plussers die een extra prik kunnen ontvangen”, vertelt Hilde Verschaeve, centrumcoördinator van Vaxpo. “Logistiek was het niet eenvoudig om de juiste locatie te zoeken, maar door de kleinere schaal zullen we slechts 20 medewerkers nodig hebben per shift, ongeveer de helft van het aantal in de Van Marcke-fabriek. Gelukkig maar, want het wordt steeds moeilijker om genoeg mensen te blijven engageren. In december voorzien we de laatste prik. Maar we hebben onze les geleerd: indien nodig kunnen we hier tot en met april blijven.”

Onvrede groeit over beleid Vlaamse regering

 “Ik denk dat elke burgemeester van Vlaanderen zich ondertussen een pipo voelt in een reizend circus”, zegt Francis Benoit van Kuurne. “Het is de derde keer dat we Vaxpo opstarten voor een korte periode in een ander gebouw en elke keer wordt het moeilijker om een goede locatie te vinden. De vrijwilligers en gedetacheerden van de lokale besturen die de centra tot nu toe draaiende hebben gehouden, kunnen hun engagement ook niet aanhouden. De regering moet eindelijk eens het laken naar zich toetrekken en structurele maatregelen nemen in plaats van de hete aardappel telkens naar de lokale besturen door te schuiven. Als we blijvend moeten vaccineren - er is ondertussen sprake van een 4de prik - dan kunnen we toch niet op deze manier blijven improviseren.”

Radio 2

Meest gelezen