Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Belgische varkenssector lanceert eerste nationale label voor dierenwelzijn

De Belgische varkenssector introduceert binnenkort een eigen dierenwelzijnslabel voor de kleinhandel. Het label garandeert vlees dat geproduceerd wordt boven de bestaande wettelijke verplichtingen, waardoor consumenten een bewustere keuze maken. 

"We hebben concrete maatregelen afgeproken met de varkenshouders.  De dieren zullen meer ruimte krijgen dan wettelijk verplicht of meer speelmateriaal", legt Liesbet Pluym uit. Zij is de coördinator van vzw Belpork, waarin verschillende organisaties uit de landbouw-, kleinhandel-, vlees-, en transportsector vertegenwoordigd zijn.

Over 99 procent van de normen is er een akkoord maar we overleggen momenteel nog met individuele retailers

Liesbet Pluym

"In de slachthuizen gaat het onder meer over de omgang met de dieren bij het laden en lossen en efficiënt verdoven. Over 99 procent van de normen is er een akkoord maar we overleggen momenteel nog met individuele retailers."

Extra eigen eisen

Het label van Belpork biedt kleinhandelaars zoals slagers en supermarkten de mogelijkheid om eigen accenten te leggen die zowel voor hen als voor hun klanten belangrijk zijn. Ze kunnen dus bovenop de vooropgestelde basisnormen nog eigen eisen stellen. 

Voor het eerst wordt een concrete oplossing geboden voor lokale producenten via een initiatief dat door de hele keten gedragen wordt
Liesbet Pluym

"Voor het eerst wordt een concrete oplossing geboden voor lokale producenten via een initiatief dat door de hele keten gedragen wordt", aldus Pluym. "Dit nieuwe label biedt veehouders en verwerkers de kans om een eerlijke prijs te krijgen voor de extra inspanningen die ze elke dag opnieuw leveren om kwaliteitsvolle en faire voeding op het bord van de Belgische consument  te brengen."

In Belpork zijn het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), de Boerenbond, de Federatie van het Belgische Vlees (Febev), de Belgian Feed Association (BFA), Comeos, de Landsbond  Der Beenhouwers, de Nationale Federatie van Vleeswarenmakers (Fenavian) en de transportfederaties  Febetra en Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) vertegenwoordigd.

Meest gelezen