Bende uit Genk ontkleurde 5,8 miljoen liter mazout

De rechter in Tongeren heeft een bende veroordeeld voor het op grote schaal ontkleuren van rode mazout. De brandstof kon daardoor verkocht worden als duurdere diesel, zonder dat daar de nodige accijnzen voor werden betaald. De bende werd geleid door een koppel uit Genk dat eigenaar was van een transportbedrijf.  

De spilfiguur van de bende die op grote schaal mazout ontkleurde, is een zestiger uit Genk. Samen met zijn vrouw runde hij het transportbedrijf Dalga Trans. Op geregelde tijdstippen kochten ze grote hoeveelheden rode mazout aan en ontkleurden die dan met een speciaal poeder. En zo konden ze de brandstof verkopen als duurdere diesel, de ontdoken accijnzen konden ze in eigen zak steken.

Anonieme tip

Douane en Accijnzen kwam de bende op het spoor dankzij een anonieme brief. De dienst verwittigde het parket en die begon in januari 2015 het bedrijf in de gaten te houden. Een jaar later konden het parket de verdachten op heterdaad betrappen. Bij de zwendel waren in totaal 7 mensen betrokken. De rechter in Tongeren veroordeelde hen tot celstraffen van 6 maanden tot 4 jaar. Ze moeten samen ook 62,5 miljoen euro aan boetes betalen. 

Meest gelezen