Archiefbeeld

Binnenlandse treinen vorige maand nog amper te laat: op één na hoogste stiptheidscijfer sinds 2015

In de maand september heeft het binnenlands treinverkeer een stiptheidscijfer van 90,9 procent gehaald. Dat maakt van vorige maand de op één na beste septembermaand sinds 2015. Het percentage afgeschafte treinen is wel gestegen.

De binnenlandse reizigerstreinen reden in september met een stiptheid  van 90,9 procent. Dat wil zeggen dat bijna alle treinen op schema reden, of met maximaal 6 minuten vertraging op hun bestemming aankwamen. September is daarmee de op één na beste septembermaand sinds 2015. Enkel vorig jaar reden de treinen stipter: toen was er in september een stiptheidscijfer van 92,6 procent. 

Niet te laat, wel afgeschaft

Het percentage afgeschafte treinen is in vergelijking met september vorig jaar wél gestegen. In september 2020 werd 1,9 procent van de treinen afgeschaft, afgelopen maand was dat 2,4 procent. In totaal werden er 2.007 treinen afgeschaft, dat wil zeggen dat er maar een beperkt deel van de reisweg wordt afgelegd. 666 treinen zijn helemaal niet vertrokken. 

De stijging wordt veroorzaakt door twee factoren. Enerzijds waren, vooral in Wallonië, de gevolgen van de overstromingen nog voelbaar. Door herstellingswerken werden nog steeds veel treinen afgeschaft, omdat vaak slechts de helft van de sporen klaar waren voor gebruik. Anderzijds waren er ook veel incidenten met spoorlopers en persoonsongevallen, wat een enorme impact heeft op het treinverkeer. 

Meest gelezen