Nicolas Maeterlinck

Rode Kruis roept studenten met Bloedserieus-campagne op om bloed te geven: "Bloedvoorraad is nu heel laag"

Vandaag start voor de tweede keer dit jaar Bloedserieus, de campagne waarmee Rode Kruis-Vlaanderen studenten oproept om in hun studentenstad bloed te geven. De bloedvoorraad in ons land is momenteel erg laag en moet omhoog. Alle bloedgroepen zijn nodig. 

Voor sommigen is bloed geven een "goede gewoonte", voor anderen is het tijdens Bloedserieus de eerste keer. "Elk jaar hebben we veel nieuwe donoren nodig en met Bloedserieus willen we studenten op een laagdrempelige manier laten kennismaken met bloed geven", zegt Jan Poté Van Rode Kruis-Vlaanderen. "Daarnaast hebben we ook elke dag heel veel bloed nodig om aan de ziekenhuizen te leveren en de bloedvoorraad staat op dit ogenblik heel laag, dus we hopen die voorraad met de studenten opnieuw op peil te krijgen." 

Bloedserieus loopt tot eind november in verschillende studentensteden. De campagne start vandaag op de campus Diepenbeek van de Universiteit Hasselt en houdt daarna nog halt in Kortrijk, Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. "Op 22 verschillende momenten hopen we opnieuw een 5.000-tal studenten warm te maken om bloed te geven", zegt Poté. Dit voorjaar gaven ook al zo'n 5.000 studenten bloed tijdens Bloedserieus. 

Iedereen is heel welkom, al het bloed is welkom 

Alle bloedgroepen zijn nodig, ook O-negatief, de bloedgroep die aan iedereen gegeven mag worden, wat de bloedgroep van de ontvanger ook is. "Op dit moment staan alle bloedgroepen heel laag, ook O-negatief, wat wij de universele bloedgroep noemen. Maar iedereen is heel welkom, al het bloed is welkom. Deze campagne gebruiken wij ook om nogmaals iedereen op te roepen om bloed te komen geven." Wie bloed wil geven, student of niet, is altijd welkom in een van de donorcentra of tijdens lokale bloedinzamelingsmomenten. 

Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt dat er elke dag bloed nodig is. "Ziekenhuizen gebruiken bloed tijdens operaties, maar ook bij ongevallen wordt er heel snel bloed gegeven. Op dit ogenblijk komen er te weinig mensen bloed geven en is er een verhoogde vraag vanuit de ziekenhuizen, die meer operaties doen omdat ze de achterstand van operaties door corona proberen in te halen. Wij zijn altijd heel vooruitziend en wij proberen de bloedvoorraad echt optimaal te houden. Wanneer wij zien dat die lager wordt, schieten wij in actie, want wij zouden niet willen dat operaties hierdoor uitgesteld moeten worden. Dat is in België overigens nog nooit het geval geweest, wij managen dat heel strak", besluit Jan Poté.

Meest gelezen