Cafébazen halen slag thuis tegen fiscus: maar 168 (en geen 192) pintjes te tappen uit één vat

In een geschil met de fiscus heeft de Raad van State de beroepsvereniging voor cafébazen gelijk gegeven: er kunnen minder glazen bier getapt worden uit één vat dan het aantal glazen per vat waarop cafébazen belast worden. De fiscus gaat uit van 192 pintjes per vat, maar volgens de beroepsorganisatie is dat onmogelijk. Zij zeggen dat er maar 168 pintjes uit één vat gehaald kunnen worden en daardoor moeten ze nu belasting betalen op 24 "onbestaande glazen". De cafébazen hebben nu gelijk gekregen.

Hoeveel pintjes kan je tappen uit één vat? Daarover bestaat al jaren discussie. De fiscus gaat ervan uit dat er in een vat van vijftig liter 192 glazen bier zitten. Maar dat is onmogelijk, volgens de cafébazen. Zij beweren dat er gemiddeld maar 168 pintjes uit één vat getapt kunnen worden. Ze lieten dat in 2013 zelfs vaststellen door een deurwaarder. Omdat de fiscus belastingen heft op 192 glazen, menen zij dus dat ze belasting moeten betalen op 24 "onbestaande glazen". 

Tapkunsten bepalen hoeveelheid pinten

De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Hoeveel glazen bier er uit één vat komen, hangt namelijk ook af van hoe goed je kan tappen. Dat legt Dave Jacobs van café Sportiefke in Niel uit. Hij werd door Stella Artois verkozen tot beste tapper van het land. "Als je tapt zoals het hoort, heb je elke keer verlies", zegt Jacobs. "Elke keer als je je kraan openzet is er een beetje verlies omdat je het eerste beetje bier laat vallen. En dan schuimen we een pint ook nog eens af. Als je dat allemaal niet doet, heb je natuurlijk minder verlies. Maar dan heb je geen goed bier."

Als je tapt zoals het hoort, verlies je elke keer een beetje bier

Dave Jacobs, café Sportiefke in Niel

Hoe dan ook bevestigt Jacobs dat het onmogelijk is om 192 glazen bier uit één vat te halen. "Het varieert denk ik tussen de 150 en de 180", zegt hij. "Maar 180 is echt wel het maximum. Dan moet je de kraan eigenlijk al constant open laten staan."

Beluister hier een samenvatting van de discussie in "De ochtend" op Radio 1:

Naar de Raad van State

Om het onevenwicht ten opzichte van de schatting van de fiscus aan te kaarten stapten de cafébazen naar de politiek. "We hebben dat destijds bij de regering Di Rupo aangekaart, bij diverse politieke partijen", vertelt Erik Beunckens van beroepsvereniging FedCaf. "Niemand heeft daar toen enig gehoor aan gegeven.  Pas in 2016 heeft toenmalig minister van Financiën Van Overtveldt dat au sérieux genomen. We zijn toen gestart met een aanpassing in samenwerking met zijn kabinet. Maar door de val van de regering Michel I is dat werk nooit afgeraakt."

Uiteindelijk besliste de beroepsvereniging om naar de Raad van State te stappen. Daar hebben ze nu gelijk gekregen. De Raad besliste om het bestaande systeem, dat dus nog gebaseerd is op 192 glazen per vat, te annuleren voor het jaar 2020. "En wij hebben zelf nog dezelfde procedure lopen voor 2021," aldus Beunckens.

Mensen worden nu belast op inkomsten die ze nooit gehad hebben. Velen zijn daardoor op de rand van een faillissement geraakt of zelfs effectief failliet

Eric Beunckens, FedCaf

"De fiscus zal het systeem dus helemaal moeten herbekijken. We willen daar graag aan meewerken, want we hebben geen enkel probleem met het systeem op zich. Wel met de berekening die er gebeurt, want mensen worden nu belast op inkomsten die ze nooit gehad hebben. Velen zijn daardoor op de rand van een faillissement of zelfs effectief failliet geraakt", voegt Beunckens nog toe. De beroepsvereniging is dus opgelucht dat er nu verandering komt.

Meest gelezen