Club Brugge (virtuele foto)

Politiek groen licht voor nieuw Club Brugge-stadion: is dit het definitieve einde van 15 jaar lang discussiëren? 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de omgevingsvergunning goedgekeurd voor de bouw van het nieuwe stadion van Club Brugge, op de Olympiasite. Over de bouw van dat nieuwe stadion wordt al 15 jaar lang gediscussieerd. Maar nu Club de officiële omgevingsvergunning op zak heeft, lijkt er een einde te komen aan het jarenlange gepalaver. In principe toch, want er is wel nog beroep mogelijk tegen de vergunning. 

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) kondigden op een persconferentie aan dat de kogel door de kerk is: Club Brugge krijgt een omgevingsvergunning voor de bouw van hun nieuw stadion op de Olympiasite, vlak naast het huidige Jan Breydel-stadion.

"We zullen zeer streng zijn op mobiliteit, er moet meer de bus en de fiets genomen worden" , zegt minister Zuhal Demir in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Eindelijk komt er een einde aan de lijdensweg van 15 jaar

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

"Eindelijk", aldus minister Demir op de persconferentie wanneer ze de handtekening voor het oog van de camera op de vergunning zette. "Er komt een einde aan de lijdensweg van 15 jaar." Club Brugge reageert - uiteraard - blij op het nieuws dat het stadion nu definitief groen licht krijgt.

"Groene zone"

Hoe het nieuwe stadion er uit komt te zien, leest u hier. Er komen bij het stadion ook handelszaken zoals restaurants, cafés en fanshops. "Er komt 2.600 vierkante meter handelsruimte, maar dat is vrij beperkt. Een volwaardig winkelcentrum komt er niet", aldus minister van Economie Crevits. Het stadion mag ook niet gebruikt worden voor muziekconcerten, om zo overlast voor de buurt te beperken. 

Er komt geen winkelcentrum, en er worden geen concerten gegeven

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V)

Het oude Jan Breydel-stadion zou op termijn dan worden afgebroken en omgevormd worden tot een groene zone. "Er zijn voorwaarden verbonden aan de vergunning, zoals het oplossen van mobiliteitsproblemen en inplanten van stedelijk groen", aldus Demir. "Als er geen match is, moet het groen rond het voetbalstadion opengesteld worden, en er moet ook een klachtenpunt komen voor de buurt. De 3.000 parkeerplaatsen zullen op niet-matchdagen functioneren als parkzone."

De ondertekening van de vergunning vandaag lijkt een einde te maken aan 15 jaar lang discussiëren over het nieuwe stadion. Lijkt, want een officiële omgevingsvergunning ... zover is het nog niet gekomen in de hele stadion-saga. Maar er is wel nog beroep mogelijk.

De bezorgdheden van de buurt zijn opgenomen in de voorwaarden, de vergunning is goed gemotiveerd

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

15 jaar stadion-saga

Club wil al lang een nieuw stadion, ter vervanging van het oudere Jan Breydel-stadion waar het nu speelt. In 2007 komen de eerste ideeën, voor een stadion in Loppem, en nadien onder meer voor een stadion langs de Blankenbergse Steenweg. Maar verschillende instanties hebben hun vragen bij de projecten, bijvoorbeeld over de impact op verkeer en natuur. Buurtbewoners dienen hun bezwaren in, maar ook de Raad van State geeft tot twee keer toe negatief advies voor de projecten, waardoor ze weer de prullenbak in gaan.

Begin vorig jaar wordt er dan (opnieuw) gekeken naar de thuisbasis op de Olympiasite (waar dus het huidige Jan Breydel-stadion is) voor de bouw van het nieuwe stadion. Maar ook tegen die locatie komen heel wat bezwaren van buurtbewoners, maar ook van Cercle Brugge (die ook in Jan Breydel huizen). 

Beroep mogelijk

Bezwaren of niet, het stadion op de Olympia-site lijkt er dan toch te komen. De stad Brugge gaf al groen licht en ook de Vlaamse Regering keurde eerder al het ruimtelijk uitvoeringsplan goed, en vandaag is dus ook de aanvraag voor omgevingsvergunning toegekend (op basis van verschillende rapporten over onder meer impact op milieu). 

Ik ga zeker een aangetekende brief sturen, uit protest

Buurtbewoonster

Maar er is wel nog de mogelijkheid (voor bijvoorbeeld buurtbewoners of Cercle Brugge) om bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen binnen de 45 dagen beroep aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning. "We leven in een rechtsstaat natuurlijk", aldus Demir. "Maar de bezorgdheden van de buurt zijn opgenomen in de vergunning. Ze is goed gemotiveerd en ik hoop dat na 15 jaar dit stadion gebouwd kan worden." Sommige buurtbewoners zien het nieuwe stadion niet zitten. "Soms begint het kabaal hier al in de namiddag en duurt het tot 2 uur 's nachts voor het weer ophoudt", zucht een man die vlakbij de site woont. "We gaan zeker een aangetekende brief schrijven dat dit toch echt niet kan (...) logisch is het niet, in een woonwijk", reageert een andere buurtbewoonster.

Cercle Brugge zou op termijn ook een nieuw stadion krijgen (wel langs de Blankenbergse Steenweg). Maar dat dossier is nog niet rond, onlangs nog werd er tegen de komst van dat stadion beroep ingediend. "We doen er alles aan om ook de Cercle-fans een nieuwe thuis te geven," aldus de ministers nog op de persconferentie. Cercle laat op hun website verstaan dat ze nog bekijken of ze stappen zullen ondernemen tegen de omgevingsvergunning.

Meest gelezen