Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Onderzoek geopend naar Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz en negen ÖVP-partijleden wegens corruptie

Het Oostenrijkse gerecht heeft een onderzoek geopend naar kanselier Sebastian Kurz en negen van zijn partijleden bij de conservatieve ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij). Ze worden verdacht van omkoping en vertrouwensbreuk. Volgens Kurz gaat het om beschuldigingen op basis van smsjes die uit hun context zijn gehaald. 

De gerechtelijke diensten voerden vandaag huiszoekingen uit in de kanselarij, op het ministerie van Financiën en in het hoofdkwartier van regeringspartij ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij). Onder meer de kantoren van de woordvoerders en de mediavertegenwoordigers van kanselier Sebastian Kurz werden doorzocht. Servers, computers en mobiele telefoons zouden in beslag zijn genomen.

De kanselier en zijn partijgenoten worden ervan verdacht belastinggeld te hebben gebruikt om positieve berichtgeving in de media te kopen. De aanklagers vermoeden dat het ministerie van Financiën advertenties in een blad kocht in ruil voor berichtgeving en opiniepeilingen die gunstig waren voor Kurz en zijn partij. Bij de constructie zou meer dan 1 miljoen euro uit de begroting van het ministerie zijn weggevloeid.

De feiten dateren van 2016. Kurz was toen minister van Buitenlandse Zaken, maar had de ambitie om leider te worden van de conservatieve ÖVP, een functie die hem ook de mogelijkheid zou bieden om de volgende kanselier van Oostenrijk te worden.

"Gefabriceerde beschuldigingen"

Op het ogenblik van de huiszoekingen was Kurz in Slovenië, waar hij de EU-top bijwoonde over de Westelijke Balkan. Later reageerde hij kort voor de camera.  "Het gaat om gefabriceerde beschuldigingen. Een paar flarden van smsjes zijn uit hun samenhang gehaald en dan in een andere context gezet. Ik ben ervan overtuigd dat snel zal blijken dat het om valse beschuldigingen gaat." ”

De vicesecretaris-generaal van Kurz' conservatieve ÖVP, Gabriela Schwarz, zag meteen een doelbewuste strategie achter het gerechtelijk onderzoek. "Dit gebeurt altijd met hetzelfde doel: de Volkspartij en Sebastian Kurz massaal schade berokkenen", zei ze.

Eerder dit jaar, in mei, werd ook al een ander onderzoek geopend naar Kurz,  voor zijn mogelijk valse getuigenis over "Ibizagate", het schandaal rond de toenmalige vicekanselier Heinz-Christian Strache dat twee jaar geleden de Oostenrijkse regering ten val bracht. 

Meest gelezen