Sms, telefoon of e-mail van alarmsysteem BE-Alert vandaag? Het is mogelijk de jaarlijkse test van het Crisiscentrum

Vandaag doet het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zijn jaarlijkse test van het alarmsysteem BE-Alert. Daarmee worden waarschuwingen uitgestuurd in geval van een ramp of noodsituatie, maar bijvoorbeeld ook om nieuwe coronamaatregelen aan te kondigen. Bedoeling van de test is om na te gaan hoe het systeem reageert op een piek van verzonden berichten.

Dit jaar doen 133 gemeenten mee aan de test. Zij zullen aan hun inwoners die zich voor BE-Alert geregistreerd hebben, een bericht sturen via sms, e-mail of telefoon.  Daarnaast zullen enkele steden en gemeenten ook zogenaamd ‘locatiegebaseerd’ alarmeren. Dat wil zeggen dat iedereen die op het moment van de test aanwezig is in die gemeente een sms zal ontvangen, en niet alleen wie geregistreerd is.

De locatiegebaseerde test zal plaatsvinden in de Waalse gemeenten Faimes, Eupen, Clavier, Chaumont-Gistoux en Court-Saint-Etienne, in de Brusselse gemeente Etterbeek, en in Aalst, Brugge en in de hele provincie Antwerpen.

Het doel van het testmoment is de capaciteit van het BE-Alertplatform testen tijdens een piekbelasting, dus op een moment dat er heel veel berichten tegelijk worden verstuurd. Het Nationaal Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken doet dat elk jaar een keer, op de eerste donderdag van oktober. Op dit moment zijn ruim 924.000 mensen geregistreerd bij BE-Alert.

Meest gelezen