Dertig bekende acteurs en actrices krijgen portret voor 65ste verjaardag Antwerps Fakkeltheater

Het Fakkeltheater in Antwerpen bestaat 65 jaar en die verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij. Dertig bekende acteurs en actrices hebben voor de gelegenheid een portret gekregen in de grote traphal van de Rode Zaal. Het gaat van Leah Thys en Janine Bischops tot Johny Voners, Herbert Flack en Lucas Van den Eynde. "De periode dat ik hier speelde, was de gelukkigste van mijn leven", vertelt Janine Bischops.

Wie de komende maanden een bezoek brengt aan het Antwerpse Fakkeltheater in de Hoogstraat, kan er naast een voorstelling ook een expo bezoeken met dertig unieke portretten van mensen die er ooit een rol hebben gespeeld. Enkele bekende namen zijn Alice Toen, Johny Voners, Leah Thys, Janine Bischops, Carry Goossens, Herbert Flack, Jenny Tanghe, Sven De Ridder, Marilou Mermans, Luc Caals, Door Van Boeckel, Marleen Merckx en Lucas Van den Eynde.

"Ik ben hier begonnen in 1976", vertelt Janine Bischops. "Heel de periode dat ik hier gespeeld heb, was de gelukkigste tijd van mijn leven." Ook Leah Thys heeft niets dan mooie herinneringen aan het Fakkeltheater. "Ik heb er altijd veel van gehouden. Het is een gezellig, oud theater en ik heb hier altijd mooie rollen mogen spelen." Herbert Flack begon zelfs aan zijn carrière in het Fakkeltheater. "Ik heb mijn debuut gemaakt met een echt strijdtheater: "Het lied van de Portugese bullebak."

Educatief project

In de beginjaren had het Fakkeltheater een educatieve missie. "Wij waren opgeleid als leraar en we wilden een boodschap uitdragen", vertelt stichter Walter Groener. "We speelden dus geëngageerde stukken over de koloniale kwestie, de rassenkwestie, de Spaanse Burgeroorlog. We waren jong en we wilden de wereld veranderen. Maar we speelden ook graag, dus tussendoor deden we ook komedies bijvoorbeeld."

Het Fakkeltheater was altijd een buitenbeentje, met controversiële voorstellingen

Warre Borgmans

"Het Fakkeltheater was altijd een buitenbeentje", zegt Warre Borgmans, die ook een portret kreeg. "Ze durfden meer. De voorstellingen waren controversiëler, anders dan het gevestigde theater."

Je kan de portretten in het Fakkeltheater nog tot eind januari gaan bekijken. Op weekdagen kan je er ook overdag terecht.

Meest gelezen