Dieren vinden hun weg naar de ecobruggen over E314: "Niet enkel reptielen en amfibieën"

De drie ecobruggen over de E314 tussen Genk en Maasmechelen worden zeer druk gebruikt door de meest uiteenlopende diersoorten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Natuurpunt. Dat reptielen en amfibieën de bruggen gebruiken om veilig de snelweg over te steken was al langer duidelijk. Maar nu blijkt dat ook grotere dieren als reeën, vossen en everzwijnen de weg kennen naar de ecobruggen. 

Het is intussen al 15 jaar geleden dat het ecoduct Kikbeek in Maasmechelen werd aangelegd. Later werden ook 2 andere bruggen over de E314 aangepast, zodat ook dieren er gemakkelijk gebruik van kunnen maken. Ze worden er naartoe geleid, dankzij de rasters langs de autosnelweg. En dat heeft gewerkt, blijkt nu uit de nieuwe studie van Natuurpunt. 

Niet alleen reptielen en amfibieën maken gebruik van de ecobruggen. Ook reeën, vossen en everzwijnen werden er regelmatig gespot, maar evengoed ook de hermelijn, steenmarter en kleinere zoogdieren zoals de spitsmuis. Het goede nieuws is ook dat er gedurende het onderzoek geen verkeersslachtoffers gevonden werden langsheen het traject tussen de afritten Genk en Maasmechelen. 

(Lees verder onder de foto)

Natuurpunt

De onderzoekers deden ook een verrassende vaststelling: ook sprinkhanen en loopkevers profiteren van de oversteekplaatsen. Zo werd een zeldzame en bedreigde goudrandloopkever gespot. "Sommige soorten zijn echt gebonden aan een specifieke habitat", legt onderzoeker Simon Feys uit. "Als zo'n habitat versnipperd raakt, is de kans groter dat die soort uitsterft. Daarom is het zo belangrijk om natuurverbindingen terug te herstellen." 

M. Jacobs/Nature-ID

Meest gelezen