De Groenen en FDP kiezen voor verkenningsgesprekken over verkeerslichtcoalitie

In Duitsland zullen de 2 sleutelspelers van het formatieproces, De Groenen en de liberale partij FDP, verkennende gesprekken voeren met de sociaaldemocraten van de SPD over de vorming van een coalitie. Daarmee lijkt de christendemocratische CDU van partijvoorzitter Armin Laschet buiten spel gezet.

De Groenen, die bij de verkiezingen van 26 september als derde zijn geëindigd, hebben vanmorgen aangekondigd dat zij alleen met de SPD (sociaaldemocraten) en de FDP (liberalen) verkenningsgesprekken willen opstarten. Kort daarop liet FDP voorzitter Christian Lindner weten dat zijn partij dat aanbod aanneemt. 

FDP voorzitter Christian Lindner aanvaardt het voorstel van De Groenen om verkenningsgesprekken met de SPD op te starten:

Videospeler inladen...

Lindner liet echter ook weten dat gesprekken met de CDU/CSU en De Groenen over de vorming van een regering hiermee niet van tafel zijn. En ook co-voorzitter van De Groenen Robert Habeck benadrukt dat "de CDU/CSU echt zijn best heeft gedaan en een heel eind is gekomen om ons tegemoet te komen, maar er zijn onderling nog te grote verschillen voor een eventuele Jamaica-coalitie met de christendemocraten."

Co-Groenen voorzitter Robert Habeck houdt de deur voor verkenningsgesprekken met de CDU/CSU nog open:

Videospeler inladen...

De SPD kwam nipt als grootste partij uit de verkiezingen. De CDU/CSU volgde als tweede grootste partij. ᠎De Groenen, die als derde eindigden, en de FDP, die als vierde eindigden, werden aangeduid als sleutelspelers van het formatieproces. 

Na de verkiezingen blijven dus nog 2 soorten coalities mogelijk: De SPD kan aan de slag gaan met De Groenen, waar het inhoudelijk al veel raakvlakken mee heeft, samen met de liberale FDP. Deze vormen dan een rood-groen-gele coalitie, of de verkeerslichtcoalitie. De CDU/CSU kan ook nog een meerderheid halen met dezelfde Groenen en de FDP. Samen kunnen zij een zwart-groen-gele coalitie vormen, of de Jamaica-coalitie.

De Groenen-voorzitter Annalena Baerbock en FDP-voorzitter Christian Lindner kiezen nu echter voor verkenningsgesprekken met de sociaaldemocraten van de SPD van partijvoorzitter Olaf Scholz. "We willen snel vooruitgang boeken", zei Baerbock.

We willen snel vooruitgang boeken

Groenen voorzitter Annalena Baerbock

Scholz (SPD) gaf al eerder aan dat hij met De Groenen en de FDP een zogenoemde verkeerslichtcoalitie wil vormen. Dergelijke verkennende gesprekken zullen moeten uitwijzen of de eventuele coalitie kans heeft op slagen. Het centrumrechtse CDU/CSU van aftredend bondskanselier Angela Merkel zou dan wel voor het eerst in 16 jaar in de oppositie belanden.

Afwijzing van de Jamaica-coalitie

De Groenen, FDP en SPD willen nu snel verkennende gesprekken aangaan over een rood-groen-gele coalitie. CSU-voorzitter Markus Söder ziet dit als een duidelijke afwijzing van een Jamaica-coalitie. "De FDP en De Groenen hebben deze route van verkeerslichten gekozen. Ze moeten deze nu consequent volgen", zei Söder in München. CDU-voorzitter Armin Laschet is nog steeds beschikbaar om met De Groenen en de FDP aan tafel te zitten. 

De FDP en de Groenen hebben deze route van verkeerslichten gekozen. Ze moeten deze nu consequent volgen

CSU voorzitter Markus Söder

Meest gelezen