© Vichaya Kiatying-Angsulee - creative.belgaimage.be

Een op de drie Belgische bedrijven behoudt mondmasker op de werkvloer

Een op de drie bedrijven neemt voorlopig geen afscheid van het mondmasker op de werkvloer. Op veel plaatsen blijven de afstandsregels gelden en zal er bovendien nog extra ontsmet en verlucht worden, zelfs als dat niet meer verplicht is. 

Hoewel het sinds 1 oktober niet meer verplicht is, zal het mondmasker nog een tijdje aanwezig blijven op de werkvloer van verschillende Belgische bedrijven. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij ruim 1.500 Belgische ondernemers.

Ondernemers blijven voorzichtig uit angst voor zieke werknemers en een mogelijke vierde golf. Volgens Liantis is het wel opmerkelijk dat slechts 10 procent van de respondenten wil blijven inzetten op thuiswerk en dus ook de beperking van fysieke aanwezigheid op de werkvloer.

Een werkgever moet de gezondheid op de werkvloer waarborgen
Matthias Debruyckere

Meer dan 90 procent van de respondenten wil weer volop fysieke (team)events organiseren. Als uit een risicoanalyse blijkt dat het aangewezen is om een mondmasker te blijven dragen, kan een werkgever volgens Liantis juridisch bepalen dat het personeel toch nog een mondmasker moet dragen.

"Dan is het aangewezen om hier goed over te communiceren met je medewerkers en uit te leggen waarom je bepaalde keuzes maakt", zegt Matthias Debruyckere, juridisch expert bij Liantis. "Een werkgever moet immers de gezondheid op de werkvloer waarborgen."

Meest gelezen