Dubbel zoveel meisjes met eetstoornissen in ziekenhuizen: "Soms krijgen we kinderen van 10 jaar over de vloer"

De ziekenhuizen in ons land merken een enorme toestroom van kinderen met eetstoornissen. Het aantal gevallen zou verdubbeld zijn sinds de coronacrisis, schrijft de krant De Morgen. "De kinderen die wij zien, worden ook steeds jonger", zegt dokter An Bael van het Koningin Paola kinderziekenhuis in Antwerpen.

De wachtlijsten in ziekenhuizen lopen op dit moment op tot vier maanden. Op de afdeling eetstoornissen van het Koningin Paola kinderziekenhuis weten ze niet waar eerst te beginnen. "Zelfs als alle kinderartsen bijspringen, krijgen we het werk nog niet rond. Er zijn dringend extra helpende handen nodig", klinkt het op Radio 2 Antwerpen.

(Beluister het gesprek en lees hieronder verder.)

Bovendien ligt de leeftijd van de patiënten meestal tussen 14 en 16 jaar. "Maar de voorbije maanden hebben we gemerkt dat de gemiddelde leeftijd daalt. We krijgen hier nu ook soms kinderen van 10 of 11 jaar over de vloer", vertelt dokter An Bael, medisch diensthoofd pediatrie van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen.

En daar stopt het niet. De patiënten die ze in het Koningin Paola kinderziekenhuis zien, zijn er erg aan toe. "We hebben de indruk dat ze langer wachten om hulp van de kinderarts in te schakelen. De meesten zijn al zo veel kilo's kwijt dat hun organen dreigen uit te vallen waardoor het levensbedreigend wordt."

Tijdens de lockdowns voelden de jongeren zich slecht, voor velen is de eetstoornis daar begonnen

Ursula Vanden Eede, UZ Brussel

Een verklaring kan volgens Ursula Vanden Eede, coördinator van de eetkliniek van het UZ Brussel, gevonden worden in de voorbije coronaperiode. "We hebben veel jongeren gezien die tijdens de lockdown gestart zijn met hun eetstoornis. Een periode van isolement waarin de meesten aangaven dat ze zich slecht voelden en geen enkele houvast meer hadden. Toen kwamen er ook heel wat richtlijnen rond gezonde voeding en beweging. Dat zijn jongens en meisjes die die regels heel goed opvolgen, en zich daar voor een stuk in verloren hebben."

Wachtlijsten

De wachtlijsten groeien soms zelfs tot meer dan vier maanden. Toch probeert het Paola kinderziekenhuis alles in het werk te stellen om de patiënten zo goed mogelijk te helpen. "Dat is frustrerend want vaak kunnen we alleen het lichamelijke aspect behandelen. Voor het mentale is er op dat moment geen of weinig tijd", aldus dr. Bael.

Het kinderziekenhuis vraagt aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om meer mensen en meer middelen te voorzien zodat ze betere zorg kunnen bieden aan al die jonge patiëntjes.

Die laat intussen via zijn woordvoerder weten dat hij een budget van meer dan 20 miljoen euro vrijmaakt voor de kinder- en jeugdpsychiatrie om extra personeel aan te trekken.

Denkt seksuoloog en federaal parlementslid Goedele Liekens dat er aan de problematiek iets gedaan kan worden? Bekijk hieronder het gesprek met haar in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen