radio 2

Jobbeurs in Bosuilstadion in Antwerpen, havenbedrijven zoeken mensen met heel diverse profielen

Vandaag vond in het Bosuilstadion in Antwerpen een jobbeurs plaats voor jobs in de haven. Er worden voor komend jaar meer dan 2.500 havenarbeiders gezocht maar bedrijven in de haven zoeken ook een pak andere profielen. Ze hopen ook meer vrouwen aan te trekken.

Wie aan de haven denkt, denkt meteen aan dokwerkers maar de haven is veel meer dan dat. "Onze havenarbeiders zijn heel belangrijk maar er worden veel meer profielen gezocht. Er zijn heel veel vacatures voor chauffeurs, IT'-ers, laboranten, commerciële en douaneprofielen. Iedereen die wil werken in de haven, die die passie voelt, kan hier aan de slag", zegt Antwerps schepen voor de haven Annick De Ridder (N-VA).

"Direct en indirect genereert de haven 145.000 jobs, dat staat voor 6 % van de Vlaamse tewerkstelling. De Antwerpse haven is nog altijd de motor van de Vlaamse economie", zegt de schepen. Zij deed ook een oproep voor meer vrouwen. Want het beeld van iemand die in de haven werkt, is nog altijd erg mannelijk. 

"Het beeld van een dokwerker die met zakken sleurt, is achterhaald. Tegenwoordig wordt met hoogtechnologische machines gewerkt"

Kurt Struyf, personeelsverantwoordelijke bij Cepa

Noord Natie Terminals is één van de 60 standhouders op de jobbeurs. "Wij hebben vacatures voor operationele, commerciële en technische functies. De haven staat bekend als een goede betaler en toch is het niet altijd eenvoudig om de nodige mensen te vinden. Mogelijk schrikt het werken in shiften - het werk in de haven gaat constant door - en het feit dat je er niet altijd makkelijk met het openbaar vervoer geraakt, sommige kandidaten af", zegt Birgit Hendrickx van Noord Natie Terminals.

Cepa, de werkgeversorganisatie die de volledige omkadering van de havenarbeid regelt, is ook op de Bosuil en is voor komend jaar op zoek naar 2.500 nieuwe havenarbeiders. "We doen nu een inhaalbeweging want alles is wat stilgevallen door corona", zegt Kurt Struyf van Cepa. "Dat zijn mensen die de vracht laden en lossen, die effectief de handen uit de mouwen willen steken. Mensen hebben vaak wel nog een verkeerd beeld van de job, zoals het sleuren met zakken, maar tegenwoordig wordt met hoogtechnologische machines gewerkt, daarvoor volgen ze ook een intensieve opleiding", besluit hij.

Jeffrey is sinds april van dit jaar werkloos, en zou graag als magazijnier aan de slag gaan. "Ik ben al bij Katoennatie gaan luisteren en ga nu naar Zuidnatie. "Het is wel handig dat alle bedrijven hier samenstaan." Jeffrey's vader is nog foreman geweest: "Er valt geld te verdienen in de haven maar het is wel een gevaarlijke job, en je werkt in shiften".

Niels is Antwerpsupporter en vindt het bijzonder om naar een jobbeurs te komen op "de heilige grond": "Ik ben op zoek naar een job in de logistiek, hopelijk vind ik iets vandaag. Zo'n jobbeurs is wel goed omdat je meteen fysiek contact hebt met je potentiële werkgever, die kan jou dan meteen inschatten en zien dat je echt gemotiveerd bent".

Meest gelezen