Radio 2

Klimaatfietstocht van 325 kilometer van start gegaan in Poperinge

De wereld tonen tot waar Vlaanderen in 2100 zal overstromen. Dat is het opzet waarmee 50 fietsers hun klimaatfietstocht van 325 kilometer tussen Poperinge en Antwerpen hebben aangevat. Ze volgen de lijn tot waar Vlaanderen volgens hen regelmatig zal onderlopen.

"Nog te veel mensen denken dat de opwarming van de aarde ons land alleen een lekker, zuiders klimaat zal opleveren. Maar we gaan ook naar extremer weer. Als er niks aan het klimaatbeleid verandert, zal Vlaanderen met serieuze overstromingen te maken krijgen. De zeespiegel zal stijgen en de Schelde zal regelmatig overstromen", zeggen de actievoerders. 

Tocht van 4 dagen

Op basis van wetenschappelijke rapporten hebben ze in kaart gebracht waar die overstromingen kunnen plaatsvinden. Samen met klimaatwetenschappers is een fietsroute uitgestippeld langs die toekomstige overstromingslijn. Het levert een tocht op van 325 kilometer die ze in 4 dagen zullen afleggen. Een 50-tal deelnemers rijdt de hele tocht. Er zijn ook een pak fietsers die één dag meefietsen of een klein eindje meerijden. Ze werden vanmorgen op de markt van Poperinge uitgewuifd door een heleboel kinderen.

Ride the Tide

Vandaag gaat "Ride The Tide" van Poperinge over Diksmuide naar Jabbeke. Morgen rijdt de groep van Brugge naar Deinze. Op dag 3 fietsen ze van Deinze naar Londerzeel om op dag 4 uit te komen in Antwerpen. Nog een dag later fietsen ze naar Brussel om er zondag deel te nemen aan de nationale actie Back To The Climate.

Radio 2

Loze woorden

De actievoerders willen concrete plannen van de politici om het tij te doen keren. "Er zijn al heel wat politieke beloften gedaan, maar meestal zijn het beloften op papier. We hebben nood aan echte acties om te zorgen dat onze planeet niet verder opwarmt. We zitten nu al met een stijging van ongeveer 1,2 °C en onze planeet heeft niet stilgezeten de laatste 15 jaar."

Radio 2

Meest gelezen