Mechels Broek

Mechels Broek en Hobokense Polder worden natter om overstromingen te voorkomen

Natuurpunt gaat met het project Wetlands4Cities enkele natuurgebieden in en rond Vlaamse steden natter maken. Zo willen ze droogte en hitte tegengaan en overstromingen voorkomen. Door zogenoemde 'wetlands' te creëren, wordt er een buffer gevormd en kan er ook extra regenwater in de grond dringen. In de provincie Antwerpen gaat het over het Mechels Broek en de Hobokense Polder.

De voorbije zomers was het door de klimaatverandering opmerkelijk warmer en viel er veel meer regen dan vroeger, wat voor droogte en overstromingen zorgde. "Wij willen een oplossing bieden met Wetlands4Cities door enkele natuurgebieden natter te maken", zegt Lander Wantens van Natuurpunt. "Enerzijds willen we extra water gaan bufferen in de gebieden, anderzijds willen we het sponseffect van de bodem versterken zodat er meer regenwater kan opgevangen worden."

De natte gebieden zijn tijdens warme zomers tot 8 graden koeler dan de steden

Lander Wantens, Natuurpunt

"We zien uit metingen dat die "natte natuur" ook voor verkoeling zorgt", zegt Wantens. "Ze is 4 tot zelfs 8 graden koeler dan het centrum van de stad tijdens zo'n warme zomer. Als we dan eilandjes van "natte natuur" in en rond de steden maken, kunnen we de steden zelf ook laten afkoelen."

Hobokense Polder

De Hobokense Polder, dichtbij de stad Antwerpen, is al gedeeltelijk een 'wetland'. "Dat willen we graag uitbreiden, door afgravingen bijvoorbeeld", zegt Wantens. "We willen ook het water dat nu rechtstreeks naar de Schelde wordt gevoerd, eerst ter plaatse laten infiltreren. Zo komt er een buffer voor periodes van droogte."

Hobokense Polder

Mechels Broek

Bij het Mechels Broek wil Natuurpunt de connectie met de rivier de Dijle herstellen, die naast het gebied stroomt. "Vroeger was het Mechels Broek een overstromingsgebied van de Dijle, maar door de dijken is er geen verbinding meer", zegt Wantens. "Daardoor komen de poelen in het Broek in de zomer soms volledig droog te staan en sterven er amfibieën. We willen dus bekijken of we stuwen kunnen plaatsen om opnieuw een verbinding te maken."

Natuurpunt wil de komende twee jaar werk van te maken van het project. Naast de Hobokense Polder en het Mechels Broek zijn er ook plannen voor Meirdam (Dendermonde), De Houzekouter (Aalst) en Uitkerkse polder (Blankeberge-Brugge).

Meest gelezen