Stad Leuven

Minutieuze restauratie 12e-eeuwse Leuvense stadsomwalling gestart

Op de Hertogensite in Leuven zijn specialisten gestart met de restauratie van de 12e-eeuwse stadsomwalling. Een heel karwei, want de werken zullen anderhalf jaar in beslag nemen. Het gaat om een historische muur van ongeveer 40 meter lang en drie meter hoog die erkend is als beschermd monument. 

De restauratiewerken aan de middeleeuwse muur moeten heel secuur gebeuren, want het gaat om een beschermd monument. Steen voor steen krijgt het geheel een opknapbeurt. De restauratie zal pas in het voorjaar van 2023 rond zijn.

Concreet gaat het om ongeveer 40 meter van de oude Leuvense stadsmuur, die tijdens de middeleeuwen de volledige stad omringde als eerste verdedigingslinie tegen ongewenste indringers. Het exacte bouwjaar van de muur is niet bekend, maar volgens historici werd hij gebouwd ergens tussen 1156 en 1165. 

Ook het aanpalende torentje dat op de noordelijke kant van het overblijvende stuk stadsomwalling staat, wordt volledig gerestaureerd  Dat deed vanaf midden 17e eeuw meer dan 100 jaar dienst als een kleine kapel, waarbij het stukje op het gelijkvloers als bidplaats werd gebruikt.

(Lees verder onder de foto)

De muur met de Minderbroederstoren
Stad Leuven

Aan de achterzijde van de stadsomwalling verhoogt projectontwikkelaar Resiterra tegelijk het grondniveau met een halve meter, om het geheel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Ook zal de Dijle voor ongeveer 300 meter opengelegd worden aan de westelijke kant van de stadsmuur, die in het 12e-eeuwse verdedigingssysteem mee als walgracht diende. 

De plannen van Resiterra en Stad Leuven voorzien om tussen het water en de stadsmuur een oever aan te leggen. Zo kunnen Leuvenaars weldra weer rustig aan het water vertoeven in het toekomstige 1,5 hectare grote Hertogenpark.

Meest gelezen