Natuurpunt gaat bufferzones aanleggen in Aalst en Dendermonde als wapen tegen overstromingen, hitte en droogte

Natuurpunt wil op verschillende locaties in en rond Vlaamse steden inzetten op klimaatrobuuste natuur. Daarom gaat de vereniging de komende 2 jaar 'natte natuur' of bufferzones ontwikkelen en versterken als middel tegen droogte, hitte en overstromingen. Zo'n buffergebieden tussen stad en platteland zijn ook rijk aan biodiversiteit. In Oost-Vlaanderen koos Natuurpunt voor Aalst en Dendermonde als projectgebieden. 

In Oost-Vlaanderen start Natuurpunt projecten aan de Meirdam in Dendermonde en aan de Houzekouter in Aalst, waterrijke gebieden of zogenaamde wetlands. "Door extra water te bufferen in wetlands willen we overstromingen, zoals die van voorbije zomer milderen of tegengaan”, legt Lander Wantens van Natuurpunt uit. “We willen steden ook klimaatrobuust maken, door het milderen van het hitte-eiland- effect. De omliggende natuurgebieden zijn vaak een pak koeler, 6 à 8 graden celsius, tijdens hete zomerdagen. Door extra water te laten infiltreren in de bodem willen we het sponseffect versterken en de omgeving weerbaarder maken tegen droogte en hitte.” 

Weerbaarheid tegen wateroverlast

In Dendermonde wil Natuurpunt het gebied aan de Meirdam toegankelijk maken voor de omwonenden en de omgeving weerbaar maken voor wateroverlast door extra water in het gebied te bufferen. Wantens vult aan: "in Aalst plannen we om samen met een private eigenaar en de stad overstromingen zoals in juli te voorkomen door water te bufferen in de beekvallei."

Wetlands zijn niet enkel voor de natuur van belang, maar ook voor het klimaat

Lander Wantens, Natuurpunt

Waterrijke gebieden of wetlands behoren tot meest waardevolle ecosystemen in Europa. Het zijn hotspots van biodiversiteit waar duizenden bijzondere planten- en diersoorten zich thuis voelen. Ze zijn niet enkel voor de natuur van levensbelang, maar ook voor het klimaat en onrechtreeks dus voor ons. "En natuurlijk kan je in wetlands ook heerlijk wandelen of fietsen, ontspannen en van de natuur en de rust genieten", besluit Lander Wantens. Alle projectgebieden zullen toegankelijk zijn voor het publiek. 

Meest gelezen