Radio 2

Nieuwe veerboot op zeekanaal Gent-Terneuzen, genaamd "Cyriel Buysse"

Op het zeekanaal Gent-Terneuzen is gisteren een nieuwe veerboot voorgesteld: veerboot Cyriel Buysse, van 33 meter lang. Het is de derde veerboot op het kanaal, naast die van Langerbrugge en Terdonk. Wandelaars, fietsers, auto's en vrachtwagens kunnen gratis meevaren.

Met Cyriel Buysse zijn er, naast Langerbrugge en Terdonk, nu drie veerboten op het kanaal Gent-Terneuzen. De veerboot is bijna 33 meter lang, iets meer dan 9 meter breed en vaart met een snelheid van 14 kilometer per uur. De boot vaart op zwavelarme brandstof. "Maar het is nog geen elektrisch vaartuig", zegt Nathalie Balcaen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening.

De nieuwe veerboot zal zowel voetgangers en fietsers meenemen, als vrachtverkeer en personenwagens. "Personenvervoer over het water is een belangrijke schakel in het mobiliteitsverhaal", vertelt Balcaen. "Als je van de ene oever van het kanaal naar de andere moet, dan hoef je niet volledig om te rijden. Daarmee win je veel tijd. En het is beter voor het woon-werkverkeer in de haven van North Sea Port."

Langerbrugge en Terdonk zetten vorig jaar iets meer dan 1 miljoen passagiers over.  

Kathleen Verhelst is meter

De nieuwe veerboot is er eigenlijk al een tijdje, maar de officiële wijding werd twee keer uitgesteld door de coronacrisis. Gisteren was het dan toch zover: Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) zakte af naar Gent en doopte Cyriel Buysse samen met de meter van de veerboot: Federaal Parlementslid Kathleen Verhelst (Open VLD).  

Verhelst is tevreden dat zij meter mag zijn. "Het is een mooi sluitstuk in de puzzel van mobiliteit", klinkt het. "Maar ik ben naast politica ook onderneemster, en ik vind het belangrijk dat deze veerboot ook vrachtwagens kan vervoeren. Het is hier tenslotte een economische buurt. En uiteraard... het is ook idyllisch hé, zo op het water. Dat is toch leuker dan in de file staan."

Kathleen Verhelst
Radio 2

Meest gelezen