Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Op wereldtentoonstelling in Dubai staat metershoge replica van David, maar zijn edele delen mag niet iedereen zien

Tijdens de wereldtentoonstelling Expo 2020 in Dubai is een replica van Michelangelo's beroemde beeld "David" tentoongesteld. Maar opmerkelijk: niet iedereen mag het hele beeld zien. Het hoofd wel, maar het onderlichaam - met edele delen - is alleen voor een select publiek zichtbaar.  

De bezoekers van de Expo 2020 in Dubai die hopen de 3D-replica van Michelangelo's David in al zijn glorie te aanschouwen in het Italiaanse paviljoen, zullen misschien teleurgesteld zijn: alleen het hoofd van het standbeeld is zichtbaar voor het publiek. 

Het hoofd en de nek van de 6 meter hoge replica van het renaissancebeeld worden tentoongesteld in een achthoekige structuur op de eerste verdieping, terwijl de geslachtsdelen en benen zichtbaar zijn op een lager niveau. Enkel geselecteerde bezoekers hebben toegang tot de verdieping waar het onderlichaam vervolgens zichtbaar is.

Bekijk hier hoe het beeld van David er uitziet op de wereldtentoonstelling in Dubai:

Videospeler inladen...

Het duplicaat van het beeldhouwwerk werd gemaakt met één van de grootste 3D-printers ter wereld. Hiervoor moest het originele 16e-eeuwse marmeren beeld in Firenze 40 uur digitaal worden gescand. Vervolgens werd het met de hand afgewerkt. Het resultaat was een vrijwel perfect driedimensionaal digitaal model met de ongelooflijke resolutie van 146.000 punten of dots per inch (dpi).

Een perfecte replica van het wereldberoemde beeldhouwwerk, maar toch zijn Italianen er niet tevreden mee. Zij hoopten namelijk David in zijn volle glorie te kunnen aanschouwen. Sommige Italiaanse media bestempelen het voorval als zelfcensuur vanwege religieuze en sociale gevoeligheden.

We hebben het standbeeld van David hier in aanwezigheid van vele hoge functionarissen van de Emirati en de Italiaanse regering tentoongesteld

Commissaris Expo 2020 Paolo Glisenti

De organisatoren ontkennen dat ze opzettelijk geprobeerd hebben de geslachtsdelen van het standbeeld te verbergen vanwege religieuze en sociale gevoeligheden in de Arabische Golfstaat. "We hebben het standbeeld van David eind april, tijdens de Ramadan (de heilige vastenmaand red.) tentoongesteld in aanwezigheid van vele hoge functionarissen van de Emirati en de Italiaanse regering. We waren van plan om het standbeeld van David te positioneren zoals het toen ook was", zegt een Italiaanse medewerker van de expo Paolo Glisenti.

Artistiek directeur Davide Rampello voegt hieraan toe dat het werk bedoeld is om de bezoekers een ​​nieuwe ervaring aan te bieden. Kunstliefhebbers moeten in het museum in Florence altijd omhoog kijken om het originele standbeeld te zien, nu laten we David op ooghoogte zien, klinkt het.

Het is de eerste wereldtentoonstelling die wordt gehouden in het Midden-Oosten. Expo 2020 vindt plaats van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Meest gelezen